Förflytta dig till innehållet

Havsörnen går åt ejdrarna – borde havsörnen jagas?

Arkiv/Kim Lund
en havsörn
När havsörnen glider förbi åker kikaren snabbt fram. Örnen är ett ståtligt djur som ännu för trettio år sedan var sällsynt i Åbolands skärgård. För skärgårdens alla ejdrar är havsörnen ändå allt annat än en välkommen syn. Havsörnen jagar gärna i grupp och när örnarna…

Ja, jag vill läsa mer!

Prova nu ÅU Surf 12,95 € / mån

Redan prenumerant?

Dela artikeln

4 kommentarer: “Havsörnen går åt ejdrarna – borde havsörnen jagas?

 1. Conny Nylund skrev

  Den blid ni målar upp i artikeln är helt klart färgad av fördomar.
  Havsörnarna har i alla tider jagat ejdern och det är givetvis ingen slump att havsörnens fortplantning är synkad så att deras ungar kräver som mest mat samtidigt som ådrorna gått upp på land för att ruva.
  Att ejdern och då framför allt ådrorna minskat i antal är fakta men den som endast beskyller havsörnen för minskningen bör nog dubbelkolla sina fakta källor. Ejderns viktigaste födda är musslor och muskelbeståndet i Östersjön har minskat dramatiskt och den minskningen korealerar med Ejderns minskning. Jag påstår inte att det ökade havsörns beståendet inte skulle vara en del orsak till Ejderns minskning. Men den största boven är som vanligt människan som smutsar ner och övergöder hela Östersjön.

 2. Pia Heikkilä skrev

  Hej, vi är medvetna om misstaget och beklagar felet. Vänliga hälsningar, Pia/ÅU

 3. Martina Nyberg-von Hellens skrev

  Hej, det är lite pinsamt att ni i artikeln om havsörnen i dagens papperstidning har en bild av en Vithövdad havsörn, – den lever i Nordamerika och är ju USAs nationalfågel.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter