Förflytta dig till innehållet

Havsförmedling?

I onsdagens tidning  ingick ett antal sjöfartssidor — en blek kopia av de forna separata sjöfartsbilagorna. På sid.14 skriver Annina Suominen om Ville Käldströms intressanta och unika jobb som vägledare av arbetslöst sjöfolk vid TE-byrån. Enligt Suominen arbetar Käldström med ”havsförmedling”!?
I fall detta är den officiella benämningen på den institution som tidigare kallades sjömansförmedlingen så är det beklagligt.  I dag borde det givetvis heta sjöförmedlingen,  om nu bakgrunden varit den att man önskat få fram ett nytt, könsneutralt ord.
Lika konstigt som havsförmedlingen låter dess populärare benämning ”kvarnen”. Åtminstone på 1960-talet talade ”alla” sjömän, både de finsk- och svenskspråkiga,  endast om ”mylly”.
Pekka Sörensen, Pargas
Svar till insändarskribenten: Egentliga Finlands arbets- och näringsbyrås officiella namn på tjänsten är Havsförmedlingen. Redaktionen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter