Förflytta dig till innehållet

Havis i Pargas kan bli nästa Kyrkgropen – ”ett levande bevis på stadens goda tro på diverse projekt”

blå debattvinjett nere till vänster och skog och berg i bakgrunden

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Relaterade insändare

Pargas. Gomorron Pargas beslutsfattare!

Vad finns att hämta i att förstöra en naturskön udde med camping nästan mitt i byn? Svaret är inget !

Lite närmare i centrum finns ”facit” på hur det kommer att se ut då alla vackra planer och löften inte riktigt infrias.

Kyrkgropen är ett levande bevis på stadens goda tro på diverse projekt. Otaliga rader har ÅU fått skriva om alla de lovande stora projekt som utlovats för området. Vad står då i facit? Jo, en delvis bebyggd strand med halvfärdiga strandremsor och bryggor. Detta cirka 10 år efter att första byggnaderna kom till.

I etapper har delarna förbättrats längs stranden, men högre upp på land växer fortfarande ogräset!

Här kan väl de tilltänkta förmögna storstadsborna bosätta sig? Här finns all kommunalteknik, nära till strand och vatten dessutom. Bryggplats för de 20 första kan ordnas, lär ta sin tid innan den bryggan är full.

Hit behövs ju inte heller nya vägar, bara en säkrare korsning till Skärgårdsvägen. En kostnad som staden ändå i framtiden får ta och dela med NTM-centalen. Det gynnar ju också Norrby udde, där den fina campingen ligger även i framtiden. Lite uppdaterad och med nya dragare hoppeligen.

Det alltså om bosättarna.

Nu till de två andra delarna. En ishall i skogen…

Ni hör själva hur dumt det låter! Vi har en fin ishall i centrum vid Pajbacka, som inte alls är slut!

Den är byggd 1992, mitt hus 1997 och det räknar jag nog inte vara ”i slutet av livscykeln”!

För tusan, när ska Pargas lära sig ta hand om det befintliga och underhålla det? Kostnaden att fixa till hallen är billigare än alla dessa ”drömmöten” som nu pågår! Småpengar. Dessutom finns den nära skolorna dit man kan under skolgymnastiken. Hallen har gott om tider lediga under dagen. I detta skol och idrottscenter finns snart allt man behöver för effektivt friluftsliv.

Ja, en sak saknas dock enligt många. Simhallen. Då frågar jag mig ”Ska vi byta ut en fin simstrand mot en simhall som orsakat de flesta småbyar ekonomiska bekymmer?” Mitt svar är nej, jag vill hellre se de små barnen simma sommartid i ”riktigt vatten”.

De (mindre antal än sommarsimmarna) som vill simma i hall kan på en mycket rimlig tid ta sig till grannkommunen för en simtur. Snart är ju också broarna säkra.

Så staden Pargas och dess beslutsfattare, vänligen sitt ner och ta en funderare på vad ni egentligen försöker förverkliga. Det handlar om en udde som med sin nuvarande verksamhet tjänar den vanlige ortsbon och gästande turister. En udde som i all sin skönhet har rätt att finnas till i naturtillstånd, även för kommande generationer. Naturen är till för alla! Höghus brukar betyda staket och förbudsskyltar, bara en sån sak…

Jan Enkvist

Dela artikeln

4 kommentarer: “Havis i Pargas kan bli nästa Kyrkgropen – ”ett levande bevis på stadens goda tro på diverse projekt”

 1. Tom Nurmi skrev

  Bra skrivet Jan Enkvist. Ishall och simhall som bekostas av staden bör finas i närheten av skolcentra.

 2. Henrik Johansson skrev

  JW Westell
  Vore befogat att ta markprover från Norrbyudden för att få kollat ifall miljögifter från gamla avstjälpningen har runnit ut i området, Ifall en marksanering bör göras före byggandet så kommer några miljoner till i budgeten. Beslutsfattare säger att den gamla avstjälpningsplatsen är som en gryta med berg omkring varifrån inget kan rinna ut i omgivningen. Det är dock en sådan myt som inte fungerar som det har sagts.

 3. Håkan Forsman skrev

  Tack Jan för ett mycket klart och förnufftigt ställningstagande gällande det mest idiotiska och onödiga Havis – projektet. Bättre kunde ingen ha uttryckt sig i denna fråga. Tack.!
  All idrottslig verksamhet i vår stad borde centraliseras och byggas nära skolor och redan befintliga idrottsanordningar.
  Tänk om bästa beslursfattare !

 4. Ray Palmroos skrev

  Bra skrivet Enqvist, stämmer precis. Diverse hallar ryms kanske på fiskis området? Norrby är iallafall inte på gångavstånd från skolorna så kanske lite längre bort inte gör nåt, eller bygg vid yrkkis, där finns hall och allaktivitetshus redan. Och.. staden behöver inte fixa ny camping som också kostar massor euro.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter