Förflytta dig till innehållet

Hatretoriken har gått för långt

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Polisens avslöjande av ett planerat terrordåd överskuggades av reportage om statsministerns krogbesök helgen innan självständighetsdagen. Vi efterlyser mer diskussion om det djuprotade hatet som har lett till att unga män har radikaliserats så långt att de planerar terrordåd i högernationalismens namn.

Hatretroriken har blivit allt tydligare och synligare på sociala medier men också i politiken. Det pågår en farlig retorik som målar upp majoritetsbefolkningen som offer för en politik som gynnar minoriteter på bekostnad av “vanliga finländare”. Att en synlig politiker döms för hets mot folkgrupp har blivit vardagsmat inom den finska politiken.

Sannfinländarna brukar vara de som gör politik på att måla upp hotbilder av farliga terrorister. Var är fördömandet av terrordådet som planerades i Kankaanpää; ett av sannfinländarnas starkaste fotfästen? Är hotet ett problem endast då när terroristerna är av “fel” ursprung eller religiös övertygelse?

Vi efterlyser större ansvar bland politiker för deras val av ord och starkare fördömande av våldsbejakande retorik. Tröskeln för att gå från anonymt hatprat till verklig handling är stor, men någonstans måste hatet få sin början för att kunna växa till handling.

Jonatan Wikström
Ordförande för Finlands svenska unga socialdemokrater

Ava Dahlvik
Vice ordförande i Vänsterungas svenskspråkiga utskott

May Högdal
Styrelsemedlem i Finlands svenska gröna

Dela artikeln

En kommentar: “Hatretoriken har gått för långt

 1. Paul Lindberg skrev

  Samhället bör fördöma all terrorism oberoende om den är politiskt eller
  religiöst betingad. Det bör utredas vad radikaliseringen beror på närmast
  i förebyggande syfte. Utslagenhet är i alla fall en bidragande orsak.
  Den sk. accelerationismen har påfallande många gemensamma drag med
  de Röda khemerna, som upprätthöll skräckväldet i Kambodja på 1970-talet.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter