Förflytta dig till innehållet

Ledaren: Hatpratet fick pågå för länge

Knivattacken i Åbo har satt sina spår i riksdagens arbete den här första veckan av höstsessionen.

Då riksdagens första plenum hölls i tisdags och riksdagshuset återinvigdes var det visserligen mest glada leenden som förmedlades från maktens högborg.

Följande dag, onsdag, sänder statsrådet ut en något ovanlig pressrelease: Samtliga partier i riksdagen och den Blåa riksdagsgruppen (Soinis gäng) har gjort ett gemensamt uttalande, vars avsikt kan utläsas som en faderlig/moderlig uppmaning att lugna medborgarna efter knivattacken.
Det alla partiers ordförande säger är att man sörjer för Finlands säkerhet och litar på rättsstaten.

Det man också säger är att man skarpt fördömer terrorism i alla des former, alla typer av våld och hatpropaganda.
Det man inte säger är att man fördömer rasism.
Enligt uppgifter i finska Yle skulle Juha Sipilä ha velat ha ett sådant fördömande med i texten, men Laura Huhtasaari, vice ordförande i Sannf, skulle ha motsatt sig det.

Hon var den som representerade partiet i det som vissa medier hann uppfatta som en hemlighetsfull träff i Villa Bjälbo i onsdags.
Den träffen ledde till det gemensamma uttalandet som i klartext fördömer hatprat, så här:
”Vi tillråder en sansad, faktabaserad och respektfull dialog. Oskyldiga får inte skuldbeläggas. Vi fördömer terrorism i alla dess former skarpt, liksom alla typer av våld och hatpropaganda. ”

Det här var onsdag kväll.
I torsdags, under den första frågetimmen i riksdagen, tar Huhtasaari till orda och säger: ”Sannfinländarna fördömer terroristernas hatprat mot finländare och mot västerländska värderingar. Den pågående islamiseringen framskrider hela tiden. Den storskaliga muslimska invandringen leder till…”
Var det här Huhtasaaris uppfattning om hur man fördömer hatprat? Eller hennes bidrag till den propaganda som eldar under fördomar och fientlighet mot folk utgående från en religion? Och samtidigt kan det ha varit hennes programförklaring i presidentvalskampanjen…

Men hade inte Sannfinländarna splittrats i sommar hade vi inte sett det som sedan hände.
Det vill säga att Huhtasaari fick svar på tal av såväl statsminister Juha Sipilä, C, och inrikesminister Paula Risikko, Saml.
Sipilä var väldigt rak på sak: ”Huhtasaari, jag vill påminna om att vi deltog i samma palaver. Då fördömde vi alla former av hatprat. Det du nu säger verkar ha en viss slagsida”.
Risikko var också tydlig: ” Vi kan inte utgå ifrån att en representant för en viss religion är ond, utan vi bör utgå ifrån mänskor, om en mänska är i nöd behöver den hjälp, om en mänska begår ett brott ska den straffas för det”.

Ord och inga visor. Men var har dessa tydliga ställningstaganden funnits tidigare under den här regeringsperioden?

Alldeles för länge har Sannfinländarna fått ånga på i en riktning som inte kan kännetecknas som annat än främlingsfientlig. Och eftersom ett regeringspartis representanter har fått bete sig så, är steget inte långt för tyckaren på webbsajten eller den som kastar glåpord på gatan.

Alldeles för länge slätade Timo Soini över, och duckade för det hans partibröder och -systrar hävde ur sig, i riksdagen, i sociala och andra medier, i offentliga sammanhang.

Alldeles för länge har hatpratat mött en tyst acceptans och det från högsta ort. Hatpratet har varit tillåtet, ibland, och för vissa.

Som riksdagsgrupp tycks Soini och hans Blå nu stå ensamma och villrådiga, trots att de hör till regeringen.
Allt medan Sannf under Halla-ahos ledning har en ny glöd och en klar agenda: främlingsfientligheten.

Det här syntes även i den partigallup som Yle publicerade på torsdagen. Sannfinländarna har enligt mätningen ett understöd på 10,3 procent, vilket är en ökning från kommunalvalet och från i somras, även om det är långt ifrån senaste riksdagsval (17,7).

Utgående från de färska gallupsiffrorna fördes en kaotisk, halvfärdigt (?) planerad tv-debatt i A-talk på torsdagen. Flera partier saknades i debatten, Sannf representerades av Leena Meri.

Hon lyckades få främlingsfientligen att sticka upp hakan i fråga efter fråga, gällde det ungdomsarbetslösheten eller utbildningsfrågor. När det gällde partiets understöd förklarade hon att Sannf har återvänt till rötterna.

Om hon med de rötterna avser det som står att läsa på partiets webbsajt om partiets värderingar vid grundandet 1995, om ärlighet, rättvisa, medmänsklighet… Ja, då undrar man om hennes minne är lika kort som Huhtasaaris?
Eller om rötterna i den finska myllan inte sitter så djupt.

Anja Kuusisto

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter