Förflytta dig till innehållet

Hastigheten sänks i ny 30-zon i Pargas – och flera områden är på kommande

Mapcreator/ÅU
en karta över ett område med zonbegränsning
Det gula området på kartan kommer att få zonbegränsingen 30 km/h.

Området som ringas in av Kyrkoesplanaden, Klockarståget, Kalkvägen och Boställsvägen i Pargas kommer snart att få en zonbegränsning på 30 km/h för trafiken.

Det var stadsstyrelsens sektion för tekniska stödtjänster som i går beslöt om saken. Grunden ligger i den skrivelse om trafiken på Klockarståget som redan tidigare uppmärksammades.

Samhällsingenjör Matias Jensén säger att man under mötet också diskuterade möjligheten att införa flera motsvarande zonbegränsningar för bostadsområden i Pargas.

I nuläget har området brokiga hastighetsbegränsningar mellan 30 km/h och 50 km/h, men i stort sett rör sig ändå både cyklister och fotgängare bland trafiken inom hela området och bostadsfastigheterna ligger i omedelbar närhet till gatorna. Björkhagens skola och idrottsplan samt äldreboenden finns också på området.

– Zonbegränsningar har enligt Trafikskyddets undersökningar visat sig effektiva och minskar risken för skador. Också i större kommuner är det en trend att införa zonbegränsningar och troligtvis kommer motsvarande begränsningar att införas också på andra ställen i Pargas småningom, säger Jensén.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter