Förflytta dig till innehållet

Harry S. Backström blir präst i Missionsstiftet – avsäger sig prästrättigheterna i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland

Arkiv/Mikael Heinrichs
en manlig präst står framför en kyrka
Harry Sanfrid Backström blir präst i Evangelisk-lutherska Missionsstiftet i Finland.

Väståbolands svenska församlings tidigare kyrkoherde Harry Sanfrid Backström har i ett pressmeddelande i dag meddelat att han blivit upptagen i prästkollegiet i Evangelisk-lutherska missionsstiftet i Finland.

Samtidigt meddelar han att han med omedelbar verkan avsäger sig prästrättigheterna i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, medlemskapet i Borgå stifts prästkollegium och medlemskapet i Pedersöre församling.

Backström avgick som kyrkoherde i Väståbolands svenska församling i februari 2022 och sade i sin avskedsintervju till ÅU att han bland annat skulle ägna sig åt forskningsarbete.

LÄS OCKSÅ

– Jag tackar för de gångna åren i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland och går nu med glädje i hjärtat till Herrens tjänst i Missionsstiftet, skriver Backström i pressmeddelandet.

Evangelisk-lutherska missionsstiftet i Finland

Har sin bakgrund i den Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.

Grundades 2013 som en motreaktion till ”det andliga nödläget” inom den kyrkan.

Håller fast vid den biblisk-lutherska traditionen som i århundraden funnits i Finland, i klartext har man en mer traditionell bibelsyn.

Juhana Pohjola, som bland annat misstänktes för hets mot folkgrupp i den omskrivna rättegångsprocessen där han och Päivi Räsänen åtalades, har sedan januari 2021 fungerat som biskop för Missionsstiftet. Samtliga åtal förkastades av Helsingfors tingsrätt.

År 2021 hade Missionsstiftet 39 församlingar, 2 360 medlemmar och 64 pastorer i sammanlagt sju prosterier.

Församlingsmedlem kan man vara oberoende av om man är medlem i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland eller inte.

Tre svenskspråkiga församlingar ingår, de finns i Jakobstad, Vasa och Åbo (S:t Gabriels församling).

källor: Evangelisk-lutherska Missionsstiftet i Finlands webbplats lhpk.fi, hs.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter