Förflytta dig till innehållet

Harry Potter-kväll omvandlar Pargasbiblioteket till Hogwarts

Linda Mannila och Malin Eriksson är engagerade i bibliotekets Harry Potter-kväll i egenskap av mammor till Harry Potter-läsande barn. Själva gillar de också den värld J.K.Rowling skapat. Foto: Anja Kuusisto


Bakgrunden till att Pargas stadsbibliotek för första gången deltar i den internationella Harry Potter-kvällen som ordnas den 7 februari är lite speciell.
Biblioteket kan verkligen använda uttrycket ”på allmänhetens begäran” och kvällen ordnas också tillsammans med allmänheten – ett dussin frivilliga har jobbat redan länge med planeringen och ser till att stadsbiblioteket för tre timmar förvandlas till Hogwarts skola för häxkonster och trolldom.

Sorteringshatt och trollstavspyssel finns

Mugglare eller inte, genast man stiger in i biblioteket utsätts man för sorteringshatten, som avgör om man hör till Gryffindor, Slytherin eller kanske är en Hufflepuff…
Man kan ta del i trolldryckslära, pyssla sin egen trollstav eller ta sitt foto som sätts in i Hogwarts-miljö, med mera.
För den som inte läst Potterböckerna, eller sett Potterfilmer, är det ovannämnda mer eller mindre oförståeligt – Hogwarts är som en egen värld och den terminologi som J. K.Rowling skapat för böckerna är också egen, man spelar Quidditch med en möjligast bra kvast och man åker till Hogwarts från plattformen 9 3/4 på tågstationen.

Här är någon redo för färden med Hogwartsexpressen eller hur? Lilla Hedwig (ugglan) är också med. Foto: Anja Kuusisto

Succé för Åbobiblioteket, besvikelse för 10-åriga Arla

Då Åbo stadsbibliotek i fjol ordnade sin Potter-kväll 7.2. blev det en stor succé med omkring 800 besökare.
För då 10-åriga Harry Potter-fantasten Arla från Pargas blev kvällen ändå en stor besvikelse.
– Hon som slukat alla böckerna hotade nu med att aldrig mer besöka ett bibliotek. Besvikelsen var så enormt stor då allt program enbart var på finska, berättar mamman Malin Eriksson i Pargas.
– I familjen hade vi inte heller tänkt på att Potter-terminologin på finska är så annorlunda. Nu hjälper det inte att barnet kan en del finska, eller att den vuxna kan översätta åt dig. Har man inte läst Potter-böckerna på finska är det ju svårare att gissa sig till att det finska ”huispaus” står för svenskans, eller engelskans, Quidditch…

Mammor reagerade och kom med nya idéer

Efter den här upplevelsen tog Malin Eriksson kontakt med Åbolands teaterskola för att fundera på något framtida Potterprogram till Pargas.
Ungefär samtidigt hade Linda Mannila, mamma till en sjuåring och en nioåring, kontaktat Pargas stadsbibliotek och föreslagit den kväll som nu ska uppstå.
– Stämningen var bra i Åbo, men mina barn är också insatta i Potter-världen på svenska. Så även om vår pojke till och med vann utklädningsstävlingen som Draco Malfoy, var det inte samma upplevelse då programmet var på finska.

Bibliotekarien Janina Svart håller i trådarna för Pargasbibliotekets Potter-kväll. Foto: Anja Kuusisto

Bibliotekarien Janina Svart har erfarenheter från Åbos Potterkväll

Bibliotekarien Janina Svart i Pargas stadsbibliotek jobbade i fjol på Åbo stadsbibliotek.
Hon minns det stora succén som kvällen fick, och minns också att det kom mycket feedback, positiv också förstås, och också om språket.
Därför kan Pargasprogrammet nu förhoppningsvis nå utanför Pargas gränser, tänker hon.
– Vi hoppas också på lite mer långväga besökare, kanske från Åbo och framförallt från skärgården där ingenting motsvarande ordnas, säger Svart.
– Vi kan inte tävla med Warner Bros studios, säger Malin Eriksson, men spännande blir det.

Bra att veta om Harry Potter och Hogwarts-temat

I J. K. Rowlings böcker går Harry Potter i Hogwarts, en internatskola för minderåriga trollkarlar och häxor, alltså barn med magiska förmågor.
Biblioteket i Pargas omvandlas till Hogwarts torsdagen den 7 februari mellan klockan 17 och 20. Kom gärna utklädd!
Delar av programmet är som kortkurser i skolan Hogwarts, annat droppar man in i eller är publik.
Det ges också musik- och dansuppvisningar. Åbolands teaterskola och Arkipelag hör till bibliotekets samarbetsparter.
Man kan besöka biblioteket alldeles som vanligt också den torsdagskvällen, man måste inte delta i Potter-programmet.
Om du – eller ditt barn – lånat Potter-böcker från Pargasbiblioteket kanske ni har råkat få ett brev som berättar om den kommande kvällen. Bibliotekets personal kan vara avsändare, och möjligen har ugglan Hedwig hämtat brevet?
I Åbo stadsbibliotek utlovas i år en del av programmet också på svenska. Där ordnas Harry Potter-kvällen klockan 16–19. Årets 2019 tema är Weasleys Vassa Varor.

Också i S:t Karins huvudbibliotek ordnas det Harry Potter-kväll den 7.2. klockan 15-18.30. En del av programmet är på svenska också där, och årets tema är Hogwarts.
Artikeln uppdaterad klockan 14.10 med uppgiften om att Harry Potter-kvällen också ordnas i S:t Karins.

 

Dela artikeln

0 kommentarer: “Harry Potter-kväll omvandlar Pargasbiblioteket till Hogwarts

  1. ÅU skrev

    Tack att du påminde oss. Vi kompletterar Pargasartikeln med uppgiften om Potterkvällen i S:t Karins.

  2. Katarina Grönqvist skrev

    Också i S:t Karins huvudbibliotek ordnas det Harry Potter-kväll den 7.2. klockan 15-18.30. En del av programmet är på svenska också där, och årets tema är Hogwarts.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter