Förflytta dig till innehållet

Har vi med strejken att göra?

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Enligt ÅU (26.11.) känner sig en frustrerad arbetstagare på färjan Amorella förbannad över att strejken hindrar honom från att jobba.
”Vi har ingenting att göra med saken.”
”Vi är ingen part i konflikten och vi är helt oskyldiga”, utbrister i sin tur rederiets kommunikationsdirektör.
Om strejken blir långvarig blir utläggningar av det här slaget garanterat flera och vi kan vara säkra på att landets medier kommer flitigt att rapportera om dessa.
I längden kan detta orsaka en förändring i folkattityden om postkonflikten.
Hittills har ju majoriteten klart tyckt att det är fel att sänka arbetares löner speciellt då Postens företagsledning samtidigt belönades med miljoner.
Men om det råkar sig illa och konflikten bara växer kan det vända om attityderna och till och med hota regeringssamarbetet. Vilket kanske är meningen.
Har vi alltså ingenting med saken att göra?
Om ett litet fackförbund går i strejk mot lönesänkningar kan dess effekter lätt bortmanövreras.
Därför brukar fackförbund stöda varandra fast de inte direkt skulle vara ”part i konflikten”.
Den pågående konflikten handlar dessutom om en viktig principiell sak; ska företag ska kunna använda lönedumpning som en konkurrensstrategi?
För att kunna motstå utlokalisering av arbetsuppgifter och avtalsshopping krävs det alltså solidaritet av arbetstagarna även om detta skulle innebära smärre uppoffringar för egen del.
Kaj Lahtinen
Åbo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter