Förflytta dig till innehållet

Har vi gått för långt med sociala medier?

Två unga kvinnor
Sophie Doktar och Lina Wilson skriver kolumner tillsammans.

I december började jag känna av negativa effekter av den digitala värld som hade kommit att bli min vardag. I och med pandemin ökade min skärmtid avsevärt. All undervisning blev digital, jag började umgås med mina vänner digitalt och min “avkoppling” blev allt mer digital.

Avkopplingen bestod mest av att titta på tv-serier och att skrolla på sociala medier. Allt det som jag gjorde tidigare, att gå på träningspass och delta i studielivet, försvann och kvar fanns endast den digitala världen. Jag började uppleva koncentrationssvårigheter och fick motivationsbrist av att hela tiden vara uppkopplad. Till slut blev jag utomordentligt trött på det. Jag behövde en paus.

Jag bestämde mig för att vara offline hela julhelgen – inte skrolla på sociala medier, inte ens söka upp matrecept på internet. Jag skulle välja en hederlig receptbok om så behövdes. Egentligen inga konstigheter med det, men på något sätt kändes det mycket kontroversiellt. Jag strejkade mot den digitala framtiden.

Min tid offline blev lärorik och inte alls så tråkig som jag hade väntat mig. Tankar och känslor som jag inte tillåtit mig att känna, och som jag hade bedövat genom att titta på telefonen, kom tillbaka och jag blev tvungen att fundera och känna efter.

Efter ett tag blev jag bekväm med känslorna, jag kände mig lugnare och mera samlad. Jag började underhålla mig genom att läsa dagstidningar och böcker, och efter ett tag minskade koncentrationssvårigheterna. Böckerna gav mig glädje och motivation och jag blev pigg av att läsa, inte slö som när jag tittade på en skärm. 

Det kanske verkar lite paradoxalt att jag, som på fritiden driver ett Instagramkonto och är mycket aktiv online, ställer mig kritisk till internet. Missförstå mig inte, internet bidrar med många positiva egenskaper.

Det finns ett hav av kunskap att hämta från internet, man kan läsa om nytänkande forskning och inspirerande människor som man annars aldrig skulle känna till. Jag undrar till exempel hur metoo-rörelsen skulle ha utspelat sig om inte internet fanns? Internet kan vara en fin resurs som hjälper oss att kommunicera med varandra och utveckla vårt samhälle.

Samtidigt önskar jag att vi ibland skulle använda internet på ett annat sätt. De videor och bilder vi ser i apparna är formade för att locka vår uppmärksamhet, så att vi ska klicka på dem, titta på dem i några sekunder för att sedan skrolla vidare till nästa.

Algoritmerna i apparna styr flödet enligt det vi tittat på tidigare, vilket gör att innehållet börjar anpassas efter våra egna tankar och åsikter. Till sist riskerar informationen att bli mycket enformig och snäv, vilket i sin tur kan bidra till ett polariserat samhälle – något vi redan fått se en glimt av i det som utspelade sig i USA den 6 januari.


I dag är det vanligt att ungdomar spenderar över fem timmar på sociala medier varje dag. Vi borde vara försiktiga så att internet och sociala medier inte får för stor plats i vårt medvetande och i våra liv.

Även om internet ger oss möjlighet till kommunikation som aldrig tidigare, kan det kännas som att det är just kommunikation med andra människor som vi saknar. Att ta del av olika livshistorier, inte bara de som är anpassade efter våra egna åsikter eller värderingar, är berikande.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter