Förflytta dig till innehållet

Här hittar du vinerna till julbordet!

Julbordet är ett sammelsurium av rätter. Vissa äter i omgångar, andra allt på en gång. Hur och vad man än äter finns det vin som passar till. Foto: Dan Wirdefalk/Pixabay


Julen är här och med den kommer maten – och med mat måste det finnas dryck. Även om det naturliga valet till vår genomgående feta, söta och salta julmat är en mustig öl, så funkar det faktiskt bra att lätta upp julbordet med vin. Här hittar ni rekommendationer till alla delar av julmiddagen, både rött och vitt.

Fördrinken:


Rotari Gran Rosé Brut 2014 14,99 €
Italien
Produktnummer: 571007
På julen inleder många julfirandet med en liten drink och något smått att äta till. Och vare sig tilltugget är kanapéer, nötter eller ett större bord med tilltugg så följer det oftast julens princip med salt, fett och lite sött. Därför vill jag gärna servera ett bubbel med lite mera fyllighet och därför blir det rosé. Den här italienaren är gjord enligt champagnemetoden, och dessutom med de klassiska champagnedruvorna chardonnay och pinot noir.
Det innebär, kanske inte så förvånande, att den påminner om champagne – men är ett betydligt billigare alternativ, eftersom den inte är gjord i distriktet Champagne.
Vinet är torrt och syrligt, men med en liten fyllighet. I och med att det här bubbelvinet är en rosé så har det förstås en hel del bärighet, som vildhallon, lingon och andra syrliga röda bär. Där finns också lätt rostade och nötiga toner, lite örtighet och mineraler och mogen citrus.
Överlag fungerar Rotarin alltså bra till diverse småplock, men om ni inte vill köpa ett skilt vin till förrättsbordet, så står den här sig utmärkt tillsammans med förrättsbordet, både gravat, kallrökt och kallskuret.
Alternativ: Om du absolut inte vill ha rosa bubblor, så funkar en fransk Gratien & Meyer Crémant de Loire Brut (13,98 €) som en lite lättare variant på bubbel till fördrinken.

Fiskbordet:

Black Tie by Pfaff 2018, 14,99 €
Alsace, Frankrike
Produktnummer: 526437
Fiskbordet (med eller utan kallskuret kött) innebär en hel del utmaningar för vin. Sillen är salt, sur och söt, den gravade laxen salt och söt, den kallrökta fisken rökig och rom med rå lök och smetana ger fisksmaker, gräddighet, syra och ja … rå lök. En öl fixar den här mångfalden bättre än någonting annat, men om du vill hålla dig till vin är det ett vitt vin med en lätt sötma som gäller.
Och Black Ties utmärkta blandning av druvorna pinot gris och riesling fungerar isåfall perfekt. Rieslingen ger en stadig syrlighet, medan pinot gris tillför en mjuk sötma, kanske mer upplevd än faktisk (det vill säga, den har aromer som gör att man upplever vinet som halvtorrt, trots att det knappt har något restsocker). Du hittar aromer som päron, stenfrukter, gröna äppel och citron och helheten är välbalanserad och behaglig. Vinet fungerar också som apretif om man föredrar något som inte bubblar.
Vinet står sig till alla ovan nämnda rätter, förutom kanske den råa löken. Dessutom torde det fungera bra också till kallskuret, så länge man undviker det mest rökiga på bordet.
Alternativ: Om du inte är sugen på ett helt torrt vin, trots att Black Tie faktiskt upplevs lite sött, så kan du satsa på en Mayer Asia Cuvée 2018 (14,99 €) från Österrike, med lite mer restsocker, men i övrigt ganska samma egenskaper.

Vitt till varmrätten:

DeMorgenzon Reserve Chenin Blanc 2014, 25,03 €
Stellenbosch, Sydafrika
Produktnummer: 510677
Varmrätterna på julbordet är till och med knepigare att matcha än förrättsbordet. Här hittas lådor, skinka, köttbullar och rökt lax huller om buller. Mångas första tanke är att gå till den röda hyllan, men det finns faktiskt vita viner som står sig mot de här smakerna. Ett eklagrat vitt vin har tillräckligt mycket fyllighet, kropp och munkänsla för att klara av alla ovan nämnda rätter med bravur. Det här vinet har dessutom tillräckligt med syra för att skära igenom den feta julmaten och fräscha upp den.
Det bör dock sägas att ett eklagrat vitt vin inte är något sällskapsvin – utan ett utpräglat matvin. Direkt man serverar rätt mat med dessa viner blir de oerhört bra, men för sig själva känns de svårdruckna för många.
Men ska man lyxa till det till julbordet är DeMorgenzon Reserve ett bra ställe att sätta lite extra pengar. Vinet doftar mogen citrus, smör, ek och lite nöt, med en underliggande gul fruktighet. Smaken är fyllig och rund med en trevlig syra och en tydlig eksmak. Helheten är välbalanserad och mjuk.
Vinet funkar som sagt utmärkt med alla julbordets varma rätter – också skinka – men om du råkar ha en lyxig leverpastej, -paté eller foie gras på julbordet så är det här vinet ett måste.
Alternativ: Jag är medveten om att den ovanstående prislappen kan avskräcka många. Ett billigare alternativ, som är snudd på lika bra, är Lourensford The Dome Chardonnay 2018 (13,69 €), också den från Stellenbosch (recension här).

Rött till varmrätten:

Hewitson Miss Harry 2016, 15,99 €
Barossa, Australien
Produktnummer: 469367
Det är lätt hänt att bara gå till sitt favorit-i-repris-vin när det gäller att handla rött till julbordet, men man får gärna planera lite mer än så. Det som man främst ska undvika är tanniner, men försök också hålla dig från de mest fylliga vinerna. Och precis som med övriga viner till julmat så är både sötma och syrlighet viktigt.
Ett vin som uppfyller ovanstående kriterier är Hewitson Miss Harry. Vinet kommer från Barossadalen i Australien, där vinerna ofta har en tjock syltighet tack vare det varma klimatet. Det gör att det här medelfylliga vinet känns näst intill fylligt, och att det har en tydlig sötma. Här hittar du körsbär och tranbärssylt, med en lätt rökighet och en helhet som är välbalanserad. En lätt ekighet och lite murriga toner gör vinet sådär lagom komplext och hjälper det att passa in bland julbordets olika varma rätter.
Vinet är gjort på många druvor, men i huvudsak grenache, shiraz och mourvedre, en blandning som brukar kallas för GSM och är vanlig i Rhonedalen i Frankrike. Den australiensiska versionen är lite syltigare än de franska brukar vara, men funkar förutom som matvin också fint som sällskapsdryck.
Alternativ: Om ni brukar ha nötkött på julbordet istället för skinka, så varför inte testa årets rödvin enligt Viinilehti, Tommasi Crearo 2016 (19,99 €) (recension här). Funkar också hyfsat bra med resten av julmaten, och alldeles utmärkt till en eventuell påföljande ostbricka.

Efteråt:

Smith Woodhouse Late Bottled Vintage Port 2007, 27,19 €
Portugal
Produktnummer: 345077
Ett annat ställe där man kan sätta ner en tia extra under julen är när det ska njutas på småtimmarna. Julklapparna är utdelade och barnen har gått och lagt sig, julmaten har lagt sig något, och allt som finns kvar är att krypa upp i soffan, andas ut och njuta av lite mörk choklad eller en fin blåmögelost med tillbehör. Då behövs ett portvin som sällskap.
Ett av de mest prisvärda portvin du hittar på Alko för tillfället är Smith Woodhouse Late Bottled Vintage Port. Druvorna är skördade 2007 och vinet tappat på flaska 2011. Det betyder att det har fått många år på sig att utveckla sina smaker. Doften innehåller mörka bär som svartvinbär och blåbär, torkade frukter och en aning lakrits. Smaken följer upp med en stor skopa russin, fikon, och torkade plommon, men här finns också körsbärssylt och kaffe.
Vinet är tanninrikt, men den långa lagringen har gjort tanninerna så mjuka att man knappt märker av dem. Kort sagt är det ett komplext och välbalanserat portvin, som aldrig blir sötsliskigt, utan håller sig fräscht och piggt. Njut med mörk choklad eller blåmögelost – eller bara som det är.
Alternativ: En mindre flaska (375 ml), och därmed betydligt billigare variant är Dow’s Late Bottled Vintage 2012, som du får med dig hem för 12,98 €. Ett bra alternativ om du inte vill slänga över tjugolappen på det lilla extra.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter