Förflytta dig till innehållet

Här har du Salutorgets mat – fine dining, bistro, grill och caféer

Grafik: Robin Sjöstrand
Karta över Salutorgets matställen
Här hittar du maten på Salutorget. Du hittar samma information längre ner i artikeln.

Åbo salutorg har officiellt invigts, och även om inte allting är klart, så har alla restauranger som ska finnas på torget öppnat. Från och med nu finns det fler val för både lunchgäster och kvällshungriga.

De tre paviljongerna på torget inhyser restaurangerna Agnes och Torio, samt caféet Otava och grillen Tori Grilli. De som driver restaurangerna är alla garvade företagare.

– Staden ville ha företagare med gedigen bakgrund inom restaurangbranchen, för att ha stabila hyresgäster som stannar kvar länge, säger Hanna Sjöbring , handelsplatschef vid Åbo stad.

Hon beskriver de nya restaurangerna så här:

– Agnes beskriver sig som ett brasserie med skandinavisk inriktning, Torio erbjuder mera internationell mat, Otava är ett café med lunchmöjlighet och Tori Grilli serverar grillmat och kebab – och har öppet dygnet runt.

Valmöjligheter för den hungriga

Beskrivningarna stämmer ganska bra. Tittar man på Agnes meny är restaurangen kanske snäppet finare en traditionella brasserier – inriktningen är mera på trerättersmiddagar än brasseriestilen med en rätt. Men stilen är avgjort skandinavisk och den nuvarande menyn är säsongsbetonad, med mycket fisk och svamp.

Agnes ståtar dessutom med en bred vinlista, där man får drygt 15 viner per glas, och runt 70 viner på flaska. Den geografiska variationen är också ganska stor, men det finns en tydlig inriktning på champagne – också årgångschampagner hittas i listan.

Torio kan utgående från sin meny beskrivas som en ganska klassisk bistro. Där finns traditionella, lite enklare rätter, med ursprung i världens alla kök. Restaurangen har också en skild cocktailmeny, som säkert kan locka after work-sugna.

Otava, eller Tori-Otava som det specifika caféet heter, erbjuder bakverk – både salta och söta. Dessutom finns här en matig salladsbuffé för den som vill ha en lite lättare lunch. Från caféets sida påpekar man gärna att all mat som säljs är lagad inom företaget – man köper inte in något färdigt.

Tori Grill har ett brett grillsortiment, från traditionell finsk grillmat som porilainen och makkaraperunat (lördagskorv i burgare och pommes frites med friterad korv) till kebab, falafel, tortilla och friterad kyckling.

Sommarcaféerna försvinner snart

Utöver paviljongerna finns också fristående caféer på torget. Några av dem, som Café Eino och Torikahvila Kisälli, är sommarcaféer och försvinner från Salutorget i slutet av oktober, men det finns några som blir kvar.

– Torikahvila Pursiainen är på plats året om, men just nu står de mitt på torgets diagonaler, så de kommer att flytta en bit norrut när sommarcaféerna försvinner, för att göra torget mera tillgängligt och lättframkomligt, säger Sjöbring.

Kvinna på en stol utanför en av torgpaviljongernaRobin Sjöstrand
Handelsplatschef Hanna Sjöbring ansvarar utöver Salutorgets utveckling också för Saluhallens och Gamla stortorgets.

Utöver dem finns cafébilen Nieto’s som oftast finns på torget mellan 8 och 16. Några andra food trucks finns det inte planer på för tillfället.

– Vi vill låta de företagare som finns i paviljongerna etablera sig bland kunderna, så fler matställen blir det inte under en överskådlig framtid. Men det kan bli aktuellt att ta in fler food trucks när det ordnas större evenemang på torget, som till exempel studerandefestligheter.

”Vi måste se hur helheten funkar”

Uppträdanden med livemusik kommer också att ordnas på Salutorget.

– Det finns en scen i närheten av Agnes där vi kommer att ordna konserter, och vi vill gärna ha livemusik och olika typer av evenemang som håller torget levande. Om restaurangföretagarna dessutom vill ordna egna uppträdanden, så ser jag bara positivt på saken, säger Sjöbring.

Hon berättar att det nu endats saknas företagare i två 30 kvadratmeter stora affärslokaler i paviljongerna. Efter det är alla lokaler fyllda.

– Sedan måste vi se hur helheten funkar innan vi bestämmer hur fortsättningen blir. Nästa sommar blir första hela sommarsäsongen och den kommer att berätta mycket.

Här hittar du maten på Salutorget:

Tori-Otava

 • Typ: Café, lunch
 • Öppettider: må-to 07–20, fre 07–23, lö 09–23, sö 09–20.
 • Otava har flera caféer runt om i Åbo och torgcaféet är det nyaste tillskottet. Det bjuder på en klassisk cafémeny med söta och salta bakverk, alla bakas själva och inget köps in. Under lunchtid finns en salladsbuffé för den som vill ha en lite lättare lunch. Uteserveringen finns på plats hela vintern.
Robin Sjöstrand

Torio

 • Typ: Bistro, internationell
 • Öppettider: må–to 10.30–22 (köket stänger 21.30), fre-lö 10.30–02 (22), sö 10.30–21 (20.30)
 • Torio är en restaurang i bistrostil, som serverar rätter från världens alla hörn som toast skagen, ceviche, bruschetta, pasta och enstaka kött- och fiskrätter. Restaurangen serverar lunch med en handfull alternativ varje dag mellan 10.30 och 15 och på helgerna serveras brunch samma tid. Torio erbjuder ett ganska enkelt vinutbud, men har en cocktailmeny som säkert kommer locka intresserade. Maten görs till största delen med råvaror från Salutorget
Robin Sjöstrand

Agnes

 • Typ: Skandinavisk fine dining.
 • Öppettider: ti-to 11–21 (köket stänger 20), fre 11–22 (21), lö 15–22 (21) sö–må stängt.
 • Restaurangen Agnes utgör Salutorgets enda egentliga fine dining-restaurang. De beskriver sig själva som ett brasserie, men menyn är tydligt mera inriktad på trerätters istället för den enklare enrättersfilosofin som brasserier traditionellt har. Här serveras en enklare lunch, men också dagens fisk och en trerätters businesslunch. Vinlistan är riktigt bra med femtontalet vin som fås per glas och runt 70 som kan beställas per flaska. Agnes har ett stort utbud av champagne. Öppethållningstiderna är till 21 på vardagar och 22 på helgerna.
Robin Sjöstrand

Tori Grilli

 • Typ: Grillmat, kebab, tortilla
 • Öppettider: dygnet runt.
 • Förra året kunde du läsa i ÅU att Ali Rezgi öppnar grill i en av paviljongerna på Salutorget och den är nu öppen. Utbudet är klassisk grillmat som hamburgare, björneborgare, hotdogs, pommes frites och förstås makkaraperunat, det vill säga pommes frites med friterad korv. Här hittas också kebab, falafel, friterad kyckling och fyllda tortillas. Grillen är öppen dygnet runt, så också natthungriga kan få något att äta.
Robin Sjöstrand

Torikahvila Pursiainen

 • Typ: Café
 • Öppettider: 07–15
 • Torgcaféet har funnits sedan 2018 och är det enda mobila torgcaféet som har verksamhet året om. Här kan du köpa bröd, semlor, bullar, muffins och andra bakverk från Leipomo Verainen och du får också kaffe och något salt att äta. När de omgivande sommarcaféerna stänger kommer caféet att flytta längre mot hörnet av Universitets- och Köpmansgatan. Caféet är öppet mellan 09 och 15 på vardagar, och kommer att flytta längre upp mot den ortodoxa kyrkan i slutet av oktober.
Arkiv/Alexandra Granberg

Nieto’s

 • Typ: Café
 • Öppettider: 8–16, de dagar bilen är på plats.
 • Juan Nietos food truck har en lite mer internationell känsla kring sin servering. Här får du kaffe från Spanien, eller i en hawaiiansk variant med kokosmjölk.

Sommarcaféer

 • Torikahvila Kisälli och Café Eino
 • Öppettider: Eino 6–16, Kisälli 6.30–15.
 • Café Eino bjuder på smörgåsar, bakverk och specialkaffe. Kisälli har traditionell cafémeny, men här får du också något småsalt att äta, som piroger.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter