Förflytta dig till innehållet

Föli, Förin, föllari eller Kakolafunikularen – Åboborna har mycket kollektivtrafik att välja mellan


Åbo stad har satsat stort på kollektivtrafiken. Idag är det enkelt att ta sig fram både billigt och ekologiskt i staden. Bland kollektivtrafiksalternativen finns allt från traditionella stadsbussar till den nyinvigda och omdebatterade funikularen.

Stadscyklarna

Stadscyklarna, också kända som ”Föli-fillarit” eller ”föllarit”, togs i bruk förra våren och har snabbt blivit populära. De 300 cyklarna finns utplacerade lite varstans i staden. För tillfället finns det 37 fasta stationer samt två popup-ställningar för dem.
Antalet stationer kan komma att öka. I en färsk enkät framkommer nämligen att endast 11 procent anser att det finns tillräckligt med stationer och cyklar.
Cyklarna kan användas av vem som helst och tas i bruk genom att man registrerar sig på Fölis hemsida. För det krävs ett betalkort.
I samband med registreringen uppger man sitt telefonnummer och skapar en egen pinkod. Ifall man har ett Föli-kort kan användarkontot kopplas till detta och då använder man kortet för att ta cykeln i bruk. I flera säsongskort ingår användarrätten för stadscyklarna utan extra kostnader.
Ifall man inte har ett kort knappar man däremot helt enkelt in sitt telefonnummer och sin kod på cykelns skärm för att låsa upp vajerlåset, och därefter är det bara att börja cykla.
Efter registreringen och före man trampar iväg ska man ändå välja hurdan användarrätt man vill köpa. Alternativen är ett dygn, en vecka eller ett års användning.
Av alternativen har dygnsanvändningen hittills varit populärast, men ifall man använder cyklarna mer lönar det sig att välja årsalternativet som blir billigast i längden. Oberoende av vilken användarrätt man valt är tanken att man ska cykla högst 30 minuter i ett sträck, annars tillkommer tilläggsavgifter.
När man cyklat klart kan cykeln lämnas på vilken som helst av cykelstationerna i staden. Även om en station är full kan cykeln lämnas där genom att låsas fast vid en annan cykel som står parkerad där.
Alltså: stadscyklarna är ett enkelt, roligt och hälsosamt sätt att röra sig i Åbo året runt!

Föli-stadscyklar parkerade utanför Pub Niska.

Stadscyklar.

Kakolafunikularen

Kakolafunikularen, som snedhissen upp till Kakolabacken döpts till, är det nyaste tillskottet till kollektivtrafiken i Åbo och invigdes i slutet av maj.
Kakolafunikularen är lätt att använda och fungerar i stort sett som en vanlig hiss. Man trycker helt enkelt på en knapp och stiger sedan på. Åkturen uppför den drygt 100 meter långa backen tar kring en minut.
Det är gratis att åka med snedhissen, som på vardagar åker mellan 4.30 och 1.00 och på veckosluten mellan 5 och 24. Den nedre stationen ligger vid Slottsgatan och precis invid finns en busshållplats för busslinje 1. Även stadsfärjan Förin ligger endast ett stenkast från Kakolafunikularen. Därmed är den väl ansluten till resten av stadens kollektivtrafiknätverk.
Uppståndelsen kring projektet har varit stor. Milt sagt kan man påstå att anskaffningen fått kritik. Främst har det handlat om att budgeten för bygget steg från den ursprungliga summan på kring två miljoner, till över 5 miljoner. Dessutom gav kabinens utseende upphov till en hel del skämt på nätet då den väl stod klar eftersom slutresultatet inte alls ansågs motsvara de visionsbilder staden marknadsfört projektet med.
Man kan lugnt påstå att projektet åtminstone gett en hel del publicitet till Åbo.
Kakolafunikularen kan trots allt bli en populär turistattraktion. Det gamla fängelseområdet den åker upp till intresserar många och i sommar ordnas där bland annat guidade rundturer.
Uppe på Kakolabacken finns utöver lägenheter nu också en restaurang, ett bryggeri, ett kafferosteri samt en butik. I framtiden kommer där dessutom att finnas både spa och hotell. Kakolaområdet växer och utvecklas i snabb takt.

Kakolafunikularen påväg ner för backen.

Kakolafunikularen.

Stadsbussarna

Stadsbussarna är ett mer traditionellt färdalternativ i Åbo. Det lämpar sig bra speciellt ifall man också rör sig utanför centrum. Utöver Åbo är städerna S:t Karins, Nådendal och Reso, samt kommunerna Lundo och Rusko, med i bussnätverket.
Ifall man endast åker buss sporadiskt är en enkelbiljett ett lämpligt alternativ. Biljetten kan köpas med kontanter direkt av busschauffören, och med den kan man åka fritt i två timmar.
Om man besöker Åbo för några dagar kan också så kallade turistbiljetter köpas från Fölis serviceställen, turistinformationen eller på Fölis egen mobilapp. Man kan välja biljetter som är i kraft allt från en dag upp till 14 dagar. Bor man i Åbo och rör sig mycket med buss finns det såklart även olika former av resekort man kan skaffa.

Föli-bussar.

Stadsbussar.

Sjöbussarna

På sommaren kompletteras bussnätverket med de så kallade sjöbussarna som åker ut till Runsala folkpark. De två sjöbussarna, fartygen M/S Ruissalo och M/S Jaarli, åker från Martinsbron och trafikerar dagligen fram till den första september, och därefter ännu några veckoslut.
På vägen till Runsala stannar sjöbussarna vid Forum Marinum samt endera vid Runsala varv eller Beckholmen på Hirvensalo. Färden tar 45 minuter.
Samma biljetter och kort som gäller i vanliga bussar används även i sjöbussarna. Biljetter kan köpas då man stiger ombord. Till skillnad från vanliga bussar behöver man ändå inte betala extra för att ta en cykel ombord, vilket är behändigt eftersom man på cykel lätt tar sig runt på Runsala.

Sjöbussen i Aura å.Arkiv/Klara Fält

Sjöbussen.

Stadsfärjan Förin

Sist men inte minst finns Förin som sedan 1904 trafikerat mellan de två åstränderna. Förin är för tillfället den enda stadsfärjan i Finland. Den livliga båttrafiken i Aura å utgör en orsak till att färjan aldrig ersatts av en bro. Förin har dessutom blivit något av ett landmärke för Åbo och är idag en viktig del av staden.
Förin, som kan ta upp till 75 passagerare ombord åt gången, trafikerar sommartid mellan klockan 6.15 och 23. Färjan är i bruk året om, men ersätts av en isbro på vintern ifall istäcket blir tillräckligt tjockt. Att korsa ån med Förin tar ungefär två minuter och är gratis. Färjan drivs med elmotorer.

Stadsfärjan Förin.Arkiv

Förin.


 

Vad tycker Åboborna om kollektivtrafiken?

ÅU gjorde en gallup på stan där vi frågade Åbobor vad de anser om kollektivtrafiken.

  1. Varför valde du just det här färdmedlet idag?
  2. Hur ofta använder du kollektivtrafik i Åbo? Hur tycker du den fungerar?

Wera Kunnas, föllari
1. Jag har använt stadscyklarna aktivt i en månad nu. Jag brukar ta bussen till jobbet men det är en bit att gå till närmaste busshållplats. Det råkar ändå finnas cykelstationer både nära mitt hem och vid busshållplatsen, så jag cyklar dit. På så sätt blir vägen till jobbet snabbare och jag behöver inte lämna min egen cykel på stan. Dessutom ingår stadscykelanvändningen i mitt Föli-kort.
2. Jag använder kollektivtrafiken aktivt, nästan dagligen. Främst är det stadscyklarna och bussarna jag använder. Jag tycker kollektivtrafiken överlag fungerar bra, visst händer det att bussar ibland är sena men det händer väl överallt.

Wera Kunnas bredvid Fölicykeln hon just är på väg att ta i användning.Klara Fält

Wera Kunnas.


Heikki Pakkalin, Kakolafunikularen
1. Jag var nyfiken på vad staden har satt skattepengarna på så jag beslöt mig för att komma hit på en promenad och passa på att prova Kakolafunikularen. Den fungerar fint!
2. Visst använder jag kollektivtrafik i Åbo nu och då, men man klarar sig också ganska bra med att gå eller ta cykel. Centrumområdet är ändå ganska litet. Överlag tycker jag kollektivtrafiken fungerar bra. Till exempel verkar stadscyklarna vara ett fungerande koncept och de verkar vara väldigt populära.
Heikki Pakkalin bredvid Kakolafunikularen.

Heikki Pakkalin.


Paavo, Föli-buss
1. Jag är på väg hem från jobbet och brukar alltid ta bussen.
2. Buss åker jag dagligen till och från jobbet och visst åker jag med Förin också ibland. Kollektivtrafiken fungerar överlag fint här i Åbo, men på söndagar kunde det finnas lite fler bussturer.
Paavo som väntar på bussen vid Eriksgatan.

Paavo.


Päivi Vuorilehto, sjöbuss
1. Jag har tillsammans med mitt barnbarn varit på heldagsutflykt till Runsala och sjöbussen är ett bra sätt att ta sig dit och tillbaka. Det tar en tid att komma fram men det är skönt att vara ute på havet och vi njöt av färden. Jag har åkt sjöbussen en gång tidigare, förra sommaren.
2. Jag åker ofta buss, de andra kollektivtrafikmedlen använder jag inte så mycket. Jag bor i Åbo och har en egen cykel, så jag har inte haft behov av stadscyklarna. Kollektivtrafiken fungerar bra i Åbo. I bussarna uppskattar jag att de har låga trösklar som gör det lätt att stiga ombord även om man t.ex. har en barnvagn.
Päivi Vuorilehto som precis stigit av sjöbussen vid Martinsbron.

Päivi Vuorilehto.


Heidi Uitto, Förin
1. Jag valde Förin idag eftersom jag bor nära den, och det blir den kortaste vägen hem. Jag använder ofta Förin i vardagen då jag tar mig runt i Åbo.
2. Förin använder jag mest, men jag åker också buss ibland. Jag tycker kollektivtrafiken är bra. Med Förin uppskattar jag att den hela tiden åker fram och tillbaka. Man behöver aldrig vänta länge på den och inte heller hålla koll på tidtabeller.
Heidi Uitto som står och väntar på Förin.

Heidi Uitto.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter