Förflytta dig till innehållet

Har De Gröna blivit betonggrå?

Åbo Underrättelsers logo

I tisdagens ÅU (5.10) kunde man till min stora förvåning läsa att De Gröna stöder ett nytt konserthus på Självständighetsplan.

Hur kommer det sig att ett miljöparti vill förvandla ett av de alltför få grönområdena i Åbo till en låda av betong? Till råga på allt en låda med konstiga mått och utan parkeringsplatser.

Ett nytt konserthus på Självständighetsplan vore varken bra för miljön eller stadens ekonomi.

Det växer förvisso inte mycket mer än träd och gräs på Självständighetsplan, men ifall parken förstörs sjunker ribban för att förstöra andra grönområden, istället för att anlägga nya. Kuppis koloniträdgård är redan i farozonen.

För stadens ekonomi är en renovering av det gamla konserthuset ett bättre alternativ. Visst, man har räknat ut att ett nybygge vore cirka 10 miljoner euro billigare än en renovering, men jag tvivlar på att man beaktat att det är Åbo stad vi pratar om: Notan för såväl Logomobron som för Funikularen har mer än fördubblats och Torgparkeringens nota ids jag inte ens ta upp.

Stadsteaterns renoveringskostnader steg förvisso också med 20 miljoner euro, men idiotiska nybyggen i Åbo verkar ändå kosta betydligt mer.

Tar man den ursprungliga budgeten gånger pi kommer man rätt nära sanningen. Med det i åtanke skulle ett nybygge kosta ca 180 miljoner euro, medan en renovering med en lika spräckt budget som stadsteaterns enbart skulle landa på ca 100 miljoner euro.

Jag tvivlar på att budgeten skulle överskridas så mycket, men sannolikheten är stor att en renovering i slutändan är billigare. Och bättre för Åbobornas välmående. Och för miljön.

Hur ett nytt konserthus på Självständighetsplan för övrigt går ihop med Samlingspartiets värderingar kan man också fråga sig.
På deras hemsida står det att ”I beslutsfattande på lokal, nationell, europeisk och internationell nivå måste vi göra konsekventa val som tryggar och främjar en ren och mångfaldig miljö, bevarande av arter och bekämpning av klimatförändringen.” Detta tillämpar man tydligen genom att ersätta en grön park med en grå byggnad.

Om nu fullmäktige definitivt vill uppföra ett nytt konserthus där det redan finns en park, så kan de lika bra slå på stort och bygga ett konserthus i Mässparken invid Åbohallen. Där finns det gott om utrymme och parkeringsplatser, och mig veterligen är risken att byggnaden sjunker ner i leran mindre.


Dela artikeln

En kommentar: “Har De Gröna blivit betonggrå?

  1. Jalle Ahlbeck skrev

    De va så sant som de va skrivet! Jämför med ”fattiga” Krakow i kulturlandet Polen: Mässcentrum plus tre akustiska konsertsalar på samma plats. Den stora salen är dubbelt större än vad som ryms på Självst. platsen. Oftast fullsatt vid konserter! Man tar sig dit med spårvagn, ( i Åbo buss precis som till ishockeymatch), taxi, egen bil, cykel. Endast nån enstaka hurtbulle såg jag komma gående till fots. En annan tänkbar plats är då hamnen- slottsområdet byggs om. Men det gamla huset måste ju fixas först i vilket fall som helst, man kan ju inte riva ett arkitektoniskt viktigt hus eller låta det mögla.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter