Förflytta dig till innehållet

Här behövs inga dundermedel – Marthaförbundet ger de bästa tipsen för klimatsmart städning

Mikaela Groop/Marthaförbundet
En kvinna står vid en köksspis
Det behövs inte alltid starka rengöringsmedel för att hålla rent i köket. Maria Saloranta på Marthaförbundet putsar spishällen med talltvål och vatten.

Dammråttorna leker tafatt under matbordet. Mikrovågsugnen luktar apa och badrumsspegeln bär tydliga spår efter familjens tandtvättsritualer. Dags att kavla upp ärmarna, plocka fram städutrustningen och rengöringsmedlen och sätta igång med storstädningen.

Men i stället för att använda de tvätt- och rengöringsmedel som marknadsförs som de bästa och som ska göra att smutsen försvinner som genom ett trollslag är det bättre med betydligt enklare, billigare och framförallt miljövänligare metoder för att få hemmet rent, säger Cecilia Nyman, sakkunnig vid Marthaförbundet.

– Det är en myt att det inte blir rent utan dundermedel som kan innehålla till exempel konserveringsmedel, hormonstörande ämnen och allergiframkallande ämnen som parfym.

– Det går lika bra att späda ut lite diskmedel i vatten eller använda sig av ingredienser som man vanligtvis har hemma.

En citron och några sprayflaskorMikaela Groop/Marthaförbundet
Naturliga rengöringmedel.

Sådant är till exempel bikarbonat, ättika, och citron.

– Man kan lägga en halv citron i en skål med vatten, hälla över varmt vatten och ställa den mikrovågsugnen som får gå en stund. Torka av ugnen och den blir fräsch igen. Det går också bra att droppa lite citronsaft över grovt salt och skrubba skärbrädor av trä och andra träredskap för att rengöra dem.

Bikarbonat fungerar bra som lösningsmedel i ett stockat handfat eller en golvsil. Strö i en halv deciliter bikarbonat och häll på en deciliter ättika. Låt det bubbla en stund, men undvik att andas in ångorna. Häll sedan på hett vatten. Bikarbonat och vatten ger också ett gott resultat då gröten har bränts vid i kastrullen.

En blandning av ättika och vatten är ett utmärkt rengöringsmedel då man rengör wc:n eller då man vill skölja tvättmaskinen. Genom att blanda en halv deciliter ättika med en halv deciliter vatten, får man ett klimatsmart och miljövänligt sköljmedel.

en kvinna vid en mikrovågsugnMikaela Groop/Marthaförbundet
Det går enkelt att fräscha upp och rengöra mikrovågsugnen med en halv citron i en skål med lite vatten. Maria Saloranta visar exempel.

Nymans tips är att börja städningen med enbart vatten och en fuktig trasa. Om inte det hjälper kan man ta till de ovannämnda ”mormorsmetoderna”. Det är också bra att göra en lättare städning en gång i veckan så slipper man den jobbiga storstädningen. Att med jämna mellanrum torka ytorna rena från damm med till exempel en fuktad lakanbit är extra viktigt.

– Man kanske tänker att damm inte är så farligt, men det kan innehålla till exempel tungmetaller, flamskyddsmedel och mikroplatser från elektriska apparater som finns i hemmen.
– Använder man en dammvippa ska den dammsugas efteråt och dammtrasan ska slängas i soporna utan att man sköljer den. På det sättet undviker man att de skadliga ämnena blandar sig i avloppsvattnet och förs vidare ut i miljön.

En daglig vädring med korsdrag är också ett bra sätt hålla hemmet fräscht och dammfritt.

– Man måste inte sterilisera sin omgivning och ta kål på de goda bakterierna som kan stärka vår motståndskraft. Allt behöver inte vara skinande rent. Vi kan skapa ett rent hem även med naturliga och milda rengöringsmedel, säger Nyman..

Klimatsmart städning

Börja alltid med vatten och en trasa.

Använd talltvål i stället för tallsåpa som innehåller tillsatsämnet glutaral.

Använd en dammsugare med hepafilter.

Undvik antibakteriella tvättmedel. Byt ut dem mot vatten och några droppar diskmedel.

Pulver är bättre än vätskor som innehåller konserveringsmedel.

Föredra rengöringsmedel som är miljömärkta och godkända av Astma- och allergiförbundet.

Ättika, citron, talltvål och bikarbonat är bra universalmedel.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter