Förflytta dig till innehållet

Här är årets sommarjobbare på ÅU!

Annina Suominen
två kvinnor
Åbobon Maja Meurman och Pargasbon Eleonora Drugg är årets sommarjobbare på ÅU. Här är de utanför kontoret på Kristinegatan i Åbo.

Ett säkert och roligt tecken på att sommaren verkligen startat är att årets sommarvikarier börjat jobba på ÅU. I år är det Maja Meurman, 20, och Eleonora Drugg, 24, som arbetar på tidningen.

Meurman bor i Kuppis i Åbo och Drugg har just flyttat till Skräbböle i Pargas efter fem år i Åbo.

De studerar båda folkrätt på Åbo Akademi, Meurman inleder sitt tredje år i höst och Drugg har studerat fem år och har sin pro gradu kvar att skriva.

– Folkrätt hör till samhällsvetenskap och nyhetsbranschen är ju ganska tätt ihopkopplad med det. Jag tycker om att skriva och också om att träffa människor, svarar Meurman på frågan om varför hon valde att söka arbete på ÅU.

Hon är intresserad av att skriva om samhället, mänskliga rättigheter och politik.

Drugg vill arbeta med media och kommunikation i framtiden och då är det bra att testa på att arbeta som journalist.

– Jag har tänkt söka arbete på ÅU flera år och äntligen blev det av, säger hon.

Drugg är intresserad av det som händer i lokalsamhället.

– Jag är intresserad av att skriva om saker som händer nära människan. Därför tyckte jag att ÅU var en bra tidning att söka jobb på.

Hon har också gjort praktik på Fredsinstitutet på Åland under studietiden och haft medier och kommunikation som litet biämne.

En spännande sommar väntar

Meurman läser mest Svenska Yle och ÅU då hon läser nyheter. Drugg får oftast nyheter via Instagram – ÅU, Turun Sanomat och Hufvudstadsbladet nämner hon som källor.

Sommartid är det ofta lite annorlunda att jobba som journalist jämfört med resten av året. Politikerna har semester, det kommunala beslutsfattandet tar paus och evenemangen avlöser varandra.

Oavsett så gäller det att bevaka omvärlden – och det ser Meurman och Drugg fram emot att göra. De tycker att det varit roligt hittills.

– Det blir en spännande sommar, säger Meurman.

Och på fritiden?

Drugg har fotografering som hobby och ska också börja renovera sitt hus.

– Det handlar väldigt mycket trädgård och inredning just nu. Det är min farmors gamla hus som jag flyttat till, det har varit min dröm sedan jag var barn, säger hon.

Meurman tycker om att vara ute på promenader, umgås med vänner och inredning. Hon läser också mycket. Någon favoritbok eller -författare har hon inte men just nu läser hon gärna klassiker.

Jane Austens ”Stolthet och fördom” tyckte jag mycket om och just nu läser jag Charlotte Brontës ”Jane Eyre”, hittills är den riktigt bra. Det är intressant att läsa gamla böcker, man får en inblick i hur samhället sett ut under andra tider.

På sommaren är deras favoritplatser stugorna: Meurman i Ljusudda i Pargas och Drugg i Tervsund i Pargas.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter