Förflytta dig till innehållet

Här är årets reporterklass från S:t Olofsskolan!

Idrottsklassen 8 D i S:t Olofsskolan i Åbo är vår nya reporterklass, som gör intervjuer för ÅU under läsåret (läs mer om reporterklassen längre ner i artikeln).
Vi frågar dem vem, av nulevande eller historiska personer, de allra helst skulle vilja intervjua.
Vid elevernas namn står deras idrottsgren och förening.
Klicka på en av bilderna så öppnas bildspelet.


 

Kenneth Nygrén. Modersmålsläraren i S:t Olofsskolan har koordinerat reporterklassprojektet i snart tjugo år. Han håller i den bilaga gjord av S:t Olofsskolans elever som gavs ut tillsammans med ett nummer av ÅU och innehöll mängder av olika sorters artiklar som brukar ingå i en tidning – nyheter, notiser… Foto: Timur Yilmaz

Reporterklasstraditionen fyller snart 20

– I början kallades det fadderklassen, men vi ändrade namnet till reporterklassen för ett par år sedan, berättar Kenneth Nygrén, modersmålslärare i S:t Olofsskolan.
Han har koordinerat arbetet med klassen tillsammans med ÅU ända sedan starten år 2001 tillsammans med dåvarande redaktören Pontus Anckar.
Eleverna får turvis, i par eller grupper på tre, göra intervjuer tillsammans med en redaktör från ÅU. Sedan ett år tillbaka spelar man även in poddar.
Att kalla den reporterklass i stället för fadderklass beskriver med andra ord bättre vad verksamheten går ut på.
Intervjuerna följer ofta ett tema – årets är Finland 100.
Klasserna har gjort intervjuer om många olika ämnen längs med åren.
– Vi har besökt andra skolor, vi har intervjuat idrottare och kändisar. Vi har också gärna intervjuat invandrare som har berättat om hur det är att leva i Finland, säger Nygrén.
Det är alltid en klass i årskurs åtta som får vara med och skriva artiklar som publiceras i ÅU under ett läsår.
Men S:t Olofsskolans elever skriver också andra artiklar i samband med modersmålsundervisningen, kring 30 brukar det bli per läsår, plus att de har en egen skoltidning, säger Nygrén.
År 2003 gav skolan ut en egen bilaga tillsammans med ÅU.
Artiklarna dyker upp i ÅU ungefär en gång i månaden och poddarna, som baserar sig på intervjuerna, publiceras i ÅU-podden.
Här hittar du en del av de artiklar som tidigare reporterklasser skrivit.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *