Förflytta dig till innehållet

Här är ÅA:s hela styrelse för åren 2018–2020

Alla medlemmar i Åbo Akademis styrelse för perioden 1.1.2018–31.12.2020 är nu valda.
På torsdagen valde universitetskollegiet de fyra externa medlemmarna.
De är:

  • MD Marita Hilliges (f. 1963). Professor i neurovetenskap. Sedan oktober 2017 ny generalsekreterare för Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF). Hilliges har tidigare bland annat varit rektor vid Högskolan Dalarna. Hon är också docent i vävnadsbiologi vid Karolinska Institutet.
  • EM Taru Narvanmaa (f. 1963). Styrelseordförande i Puutarhaliike Helle. Narvanmaa har tidigare varit vice verkställande direktör och medlem i ledningsgruppen för Aktia Bank, VD för Aktia Livförsäkring och direktör för kommunikation och investerarrelationer vid Raisio. Narvanmaa innehar flera förtroendeuppdrag, bland annat i Stiftelsen Eschnerska frilasarettets delegation, i förvaltningsrådet i Pensionsaktiebolaget Veritas och har verkat som styrelseordförande i Diamanten i Finland r.f. 2010–2016. Narvanmaa har varit medlem i Åbo Akademis styrelse sedan 2016.
  • PsD Niklas Nordling (f. 1966). Leder som Head of Culture Transformation and Organization Development organisationsutvecklingen vid Nokia. Till Nordlings expertis hör att stärka och utveckla företagsstrategier och att utveckla organisationer. Nordling har varit medlem i Åbo Akademis styrelse sedan 2016.
  • JD Thomas Wilhelmsson (f. 1949). Kansler emeritus och rektor emeritus för Helsingfors universitet, där han också har verkat som professor i civil- och handelsrätt. Wilhelmsson beskrivas av ÅA som en framgångsrik forskare inom avtals- och skadeståndsrätt och har erhållit flera hedersdoktorat och priser. Wilhelmsson har innehaft många nationella och internationella förtroendeuppdrag, bland annat som ordförande för det nordiska universitetssamarbetet NUS, styrelseordförande för Yle, vice ordförande i samarbetsorganet Finlands universitet UNIFI, och som vice ordförande i Stockholms universitets styrelse.

Professor Ronald Österbacka är ordförande för universitetskollegiet. Han säger att kollegiet var enhälligt i sitt val av de externa medlemmarna.
– Universitetskollegiet lade fokus på ett brett akademiskt, samhälleligt och ekonomiskt kunnande, organisationsutveckling och en fortsatt utveckling av det nordiska samarbetet. Vi tror att de valda externa styrelsemedlemmarna kommer att passa bra för Åbo Akademi och på ett positivt sätt bidra till att föra Åbo Akademi mot framtiden i dagens utmanande högskolepolitiska verksamhetsmiljö.
Den nya styrelsen består av tio medlemmar, av vilka sex alltså representerar universitetssamfundet.
Personalens representanter i professorskategorin:

 • Olav Eklund, professor i geologi och mineralogi, fakulteten för naturvetenskaper och teknik
 • Elina Pirjatanniemi, professor i statsrätt och folkrätt, fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi

Personalens representanter i kategorin forskare, lärare och övrig personal:

 • Mikaela Björklund, universitetslärare i de främmande språkens didaktik, fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier
 • Majlen Saarinen, utbildningschef, Centret för livslångt lärande

Studentrepresentanter:

 • Rasmus Lindqvist, politices studerande, statskunskap, fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi
 • Milla Stenström, filosofie studerande, miljöbiologi, fakulteten för naturvetenskaper och teknik

Styrelseposterna fördelas på styrelsens konstituerande möte i början av år 2018. Styrelsens ordförande väljs bland de externa medlemmarna.
Den kommande styrelseperioden är den första som sträcker sig över tre år, mot tidigare två, enligt beslut av universitetskollegiet i mars.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter