Förflytta dig till innehållet

Hannu, 70 – ”Det viktigaste är inte att hitta en partner”

en man med glasögon står vid en åKim Lund
70-åriga Hannu Vaarama från Åbo har varit med i ”Sinkkuveneilijät” i drygt 3 år. Tillsvidare har han inte hittat någon stadigvarande partner, men han har fått många nya och goda vänner.

Det är fjärde sommaren som 70-åriga Åbobon Hannu Vaarama är med i gruppen ”Sinkkuveneilijät”. Han hade varit singel i tre och ett halvt år då en bekant tipsade om Facebookgruppen.

Vaarama har rört sig på sjön hela livet och har nu en nio meter lång segelbåt, en Inferno 28, med hemmahamn i Resoviken. Det går att segla ensam, men hellre gör han det i sällskap med någon annan.

– Det är inte så roligt att vara ensam och av praktiska skäl är det alltid bra att ha någon med sig. Men som singel i den här åldern är det inte alltid så lätt att hitta en gast.

Vaarama har seglat med cirka 20 olika personer. Ibland endast dagsseglatser, den längsta varade i två veckor. Han brukar först träffa de potentiella gastarna på land innan han kastar loss. Ibland går det bättre, ibland sämre.

– En dag klarar man alltid av trots att man måste bita ihop tänderna.

Arkiv/Kim Lund
Söker man sällskap att segla med kan man göra det i Facebookgruppen ”Sinkkuveneilijät”.

Fördelen med gruppen är att den samlar människor som är i samma livssituation och har samma intressen, säger Vaarama.

De flesta är 40-plussare som är inne på andra varvet. De trivs i naturen och tycker om att vara på sjön. I gruppen får man råd och tips i frågor som gäller båtar och båtliv. Man kan också få hjälp med praktiska saker.

LÄS OCKSÅ

– Jag har varit och hjälpt till med sjösättningar och mastningar. Har man problem med någonting som har gått sönder eller om det hörs konstiga ljud från motorn finns det oftast någon som man fråga råd av.

Något stadigt förhållande har Vaaramas seglatser inte lett till, däremot har han fått många nya och goda vänner.

– Vi har bland annat gått på opera och varit på konstutsällning. För mig är det viktigaste inte att hitta en partner, även om det förstås skulle vara trevligt att göra det.

Under intervjun berättar Vaarama att han snart ska ut på en fyra dagar lång seglats på Skärgårdshavet med en ny bekantskap.

– Det ska bli riktigt roligt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter