Förflytta dig till innehållet

Hangökrögare löser kockbrist med sushi och sommarstängt

Kristoffer Nöjd
två personer
Anders Augustsson och Tui på Smörmagasinet i Hangö.

För första gången sedan han öppnade 2006 måste Anders Augustsson hålla sin lunchrestaurang Smörmagasinet i Hangö stängd över sommaren.

Orsaken är att han inte hittat tillräckligt med kockar för sommarmånaderna.

Anders Augustssons telefon ringer. Han svarar snabbt, ger besked och lägger på. I hans stängda lunchrestaurang på kajen i Västra hamnen är det tomt på lunchgäster men aktivitet ändå. Mitt i lokalen står hans anställda och klär rentvättade överdrag över sommarrestaurangernas massiva kuddarsenal.

– Det är typiskt mig att lämna allt till sista stund. Å andra sidan kan man inte bära ut terrassmöblerna mitt i vintern, säger Augustsson.

Han är själv kock i grunden. Men nu är han företagare och driver lunchrestaurangen Smörmagasinet och sommarkrogarna Coco Hanko och Beach Bar Plagen.

Engångsföreteelse, förhoppningsvis

Eftersom han inte har lyckats rekrytera kockar den här sommaren har han varit tvungen att tänka om. Ett resultat av det är att hålla Smörmagasinet stängt över sommaren.

– Vi måste koncentrera oss på sommarrestaurangerna. Det är ändå de som hämtar mest. Vi öppnar Smörmagasinet igen i början av augusti när vår kock har haft semester.

Augustsson hoppas att det är en engångsföreteelse.

– Visst sved det att ta beslutet. Jag har utgifter som rullar på och stamkunder som kommer att äta någon annanstans nu. Å andra sidan är det en positiv sak att de provar på någonting annat.

Kunden betalar kockens lön

Kockbristen drabbar också hans senaste satsning, sommarrestaurangen Coco Hanko i Granitborgen i Östra hamnen. Där har man dock löst det genom att byta ut bistromenyn mot sushi, eftersom en sushikock gick att finna.

– Vi vill vara annorlunda och just nu får man inte sushi i Östra hamnen. För mat måste vi ha. Inte orkar folk bara dricka.

Enligt Augustsson var rekryteringsläget okej ännu inför förra säsongen.

– Men då man såg att Lappland hade problem i vintras var det ganska klart att också sommarsäsongen kan bli problematisk. Det ryktas att man har börjat fastanställa folk där och i stället försöker förlänga säsongen.

Augustsson säger att grundlönen för en kock kunde vara bättre. Men om det skulle underlätta situationen är en annan fråga.

– Om vi höjer lönerna syns det i priserna. Som företagare kan man inte låta känslorna styra. Man måste se på siffrorna. Och de ljuger inte.

Padel på Plagen

Augustsson tredje skötebarn är Beach Bar Plagen som han haft sedan 2011 på den långgrunda stranden med samma namn, det vill säga Plagen. Där kommer verksamheten att fortsätta oförändrad.

Beach Bar Plagen är en strandkrog med ett koncept man kallar för Plagen Fun Park där det erbjuds en mängd aktiviteter. Fjolårets nyhet var en flytande vattenpark. På grund av leveransproblem som hade med pandemin att göra, levererades den sent och hann bara vara öppen ett par veckor. I år är den med från början.

Årets nyhet är en padelbana.

– Där återstår bara några detaljer så är den klar.

Plagen Fun Park består sedan tidigare av hoppslott, minigolfbana, elbilar, SUP-bräden, beachvolleyplaner och så det kända Hangömotivet, det vill säga karusellen ute i vattnet.

Tack till tjänstemän

Augustsson säger att hans verksamhet inte lämpar sig så väl som mätare på Hangös popularitet. Lunchrestaurangen har sina stamkunder, Coco Hanko har haft öppet två ”coronasomrar” men utan restriktioner och på Plagen är det alltid folk om solen skiner.

– Jag vet inte varför Hangö är så sexigt just nu. Men det hjälper att rätt personer håller låda. Nog har stadsbilden förändrats. Att få bilen lätt parkerad här på sommaren kan man glömma.

En bidragande orsak är till att Hangö lockar besökare är att företagarna får förverkliga sig.

– Stadens tjänstemän får sällan tack. Men faktum är att de gör det möjligt för oss företagare att förverkliga våra galna idéer och på det sättet utveckla Hangö.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Hangökrögare löser kockbrist med sushi och sommarstängt

  1. ÅU skrev

    Tui hade själv önskat vara med i artikeln endast med sitt förnamn.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter