Förflytta dig till innehållet

Hangöföretag trivs i jättehallar i Sverige: ”Det är lättare att samarbeta”

Kristoffer Nöjd
Ted Lustig och Tobias Lindholm
Ted Lustigs och Tobias Lindholms arbetsplats är Dagabs 110 000 kvadratmeter stora logistikcenter i Bålsta.

Ökad näthandel, kraven på effektivitet och hållbarhet och inte minst tillväxt har gjort att gigantiska logistikcenter byggs runtom i Stockholmsregionen. Men inte utan hjälp från öst. Den västnyländska elfirman Hangö Elektriska har blivit något av en expert på jättehallar.

Thomas Lind framför de helautomatiserade hyllorna i Coops logisitkhall i Eskilstuna.Kristoffer Nöjd
Thomas Lind framför de helautomatiserade hyllorna i Coops logistikhall i Eskilstuna.

Jag har bestämt ett möte med Thomas Lind, som är verksamhetschef på Hangö Elektriska. Han är elingenjör och jobbar vanligtvis på kontoret i Hangö.

Själv är han bara sporadiskt i Sverige, i huvudsak i samband med överlåtning av färdiga projekt. Dagen innan har det varit överlåtning på Coops jättelager i Kjula utanför Eskilstuna.

– Projekten går bra att koordinera från Finland bara man har rätt människor omkring sig.

Vi träffas i Nynäshamn och kör efter varandra till Södertälje för att samåka därifrån. Vi letar upp en parkering för dagen och har precis passerat Scanias enorma fabrik när vi stannar utanför ett affärskomplex i närheten av idrottsarenorna.

– Det här är Vasa Handelsplats. Det var vårt projekt för fyra år sedan. Det hade jag hunnit glömma, säger Lind.

Cirka 20 år i Sverige

Men det är inte så konstigt. Hangö Elektriska har varit en aktör inom elbranschen i Sverige i cirka 20 år. Under den tiden har man utfört eljobb i hallbyggen på totalt över 1 miljon kvadratmeter.

Hangö Elektriska utför olika eljobb på byggena innefattande bland annat strömmatning, belysning och brandalarm.

I Sverige jobbar Hangö Elektriska enligt konceptet totalentreprenad.

– I praktiken innebär att vi får en tom botten av arkitekterna som vi ska planera och uppskatta ett pris på. Det betyder att vi får komma med våra egna idéer och beprövade material.

Lind säger att det känns som att man får ett större förtroende av beställaren i Sverige.

– Antalet konsulter eller övervakare är betydligt större till och med på mindre projekt i Finland. Det är lättare att samarbeta här. Det är inte bara fråga om språket. Det är en annan mentalitet.

Ryktet har gått

Efter snart 20 år i landet gör djungeltrumman sitt.

– Vi får offertförfrågningar utan att vi fiskar efter dem. Vi har tre, fyra större byggfirmor som vi samarbetar med. Vi har haft nöjda kunder och skapat oss ett brand kring logistikhallar. Vår fördel är att vi också jobbar med högspänning och transformatorer. Det är inte så många som gör det, säger Lind.

Orderstocken ser bra ut och företaget arbete med nästan 300 000 kvadratmeter logistiklager är på lut.

– Vi har jobb i Sverige för åtminstone ett och ett halvt år framåt.

Livsmedelsjätten Coops logistikcenter i Eskilstuna skulle rymma cirka 20 fullstora fotbollsplaner.Kristoffer Nöjd
Livsmedelsjätten Coops logistikcenter i Eskilstuna skulle rymma cirka 20 fullstora fotbollsplaner.

Vårt första stopp är Coops nya logistikcentrum i Kjula öster om Eskilstuna.

Den gigantiska hallen syns på långt håll när vi närmar oss längs E20:an. Infrastrukturen har byggts ut för att motsvara de enorma hallarnas behov. Till Coops nya hall har man dragit ett nytt järnvägsspår för lossning på ena sidan hallen och lastning på den andra.

Det är fråga om en helautomatiserad hall på 110 000 kvadratmeter. Det motsvarar cirka 20 fotbollsplaner – eller om man vill tala i trendigare termer: 550 padelplaner.

Det är 36 meter upp till tak på de högsta partierna. Eftersom livsmedel hanteras i hallen kommer halva hallen att vara nedkyld.

Det tyska företaget SSI Schaefer installerar robotar som hanterar varorna bland de täta hyllanläggningarna som når från golv till tak. Vissa robotliftar rör sig upp till 60 kilometer i timmen i de smala korridorerna mellan hyllorna. Stämningen är futuristisk. Det är lite ”Matrix” över det hela.

Här har Hangö Elektriska varit sysselsatt sedan december 2020. Besiktningen av bygget tog ett par veckor när det normalt går på en dag.

– Vi har dragit en och annan meter kabel här. Över 200 kilometer datakabel och 150 kilometer fiber, säger Lind.

Moritz Björkström och Thomas Lind samtalar i Coops jättehall.Kristoffer Nöjd
Moritz Björkström och Thomas Lind samtalar i Coops jättehall.

Som mest hade Hangö Elektriska närmare 40 man i arbete i hallen varav ett tiotal egna och resten inhyrda. Numera är man bara tre personer kvar för att göra kompletteringar, anpassningar och slutföra sådant som man inte kunnat göra tidigare i väntan på andra moment.

– Det är egentligen fråga om tio olika projekt i ett. Att samordna alla installationer är en utmaning. Det är alltid någon som måste ge vika. Det är många tidsplaner och många deadlines. Det är otroligt hur bra allt gått i fas, säger Moritz Björkström som är ledande montör för Hangö Elektriska på Coopbygget.

Sett till antalet kvadratmeter är det det största projektet han har varit med om.

– När man drar högspänning in i ett hus har man vanligtvis en transformator. Här har vi elva transformatorer och tre generatorer. Höjden är också en utmaning. Vi har gjort installationer på 32 meters höjd, säger han.

Thomas Lind och Anton AprelevKristoffer Nöjd
Thomas Lind och Anton Aprelev betraktar elritningarna till Dahls centrallager i Bålsta.

I följande hall som ska bli VVS-grossisten Dahls centrallager i Bålsta mellan Stockholm och Uppsala träffar vi ledande montören Anton Aprelev . Där har man nyss avslutat markkabeldragningarna. Nu gjuts betonggolven på 70 000 kvadratmeter vilket kommer att ta sju veckor.

Aprelev och de fem andra montörerna väntar också på att sprinklersystemen ska installeras för att kunna fortsätta med elinstallationerna.

rots vissa problem med materialleveranser har arbetet förlöpt väl.

– Tidsplanen lever men sluttiden håller. Alla är här för att vi ska bli klara i tid. Alla jobbar för samma mål, säger Aprelev.

– I Sverige har man inte samma kutym med viten för förseningar inom entreprenadtiden vilket är vanligt i Finland. Det är en bra sak. Risken för böter orsakar bara stress och konflikter, säger Lind.

Tunga moment

Vårt sista stopp för dagen ligger på gångavstånd. I Dagabs hall med 100 000 lageryta och 30 000 kvadratmeter kontor träffar vi Tobias Lindholm och Ted Lustig . Där har de huserat sedan början av 2020. Nu börjar hallen vara såpass färdig att kontorsmöbler levereras. Slutbesiktningen av fastigheten ska vara i september.

Men det har varit tungt arbete, bland annat med att montera fyra meter långa strömskenor, både vågrätt och lodrätt.

– De väger 400 kilo styck, säger Lustig.

Innanför hyllplattformarna har det varit fråga om en hel del improvisation efter automatikens behov.

– När de är klara i hyllorna har vi föreslagit en lösning för elarbetet som vi sedan förverkligat i mån av möjlighet, säger Lustig.

Och än är arbetet inte över i hallen.

– Vi väntar på att få börja jobba i kyl- och fryslagret, säger Lustig.

Flera av hallarna har över 30 meter till tak på de högsta partierna.Kristoffer Nöjd
Flera av hallarna har över 30 meter till tak på de högsta partierna.

Hangö Elektriskas affärsverksamhet i Finland köptes av Bravida Finland Oy 2019. Den svenska verksamheten fortsatte ändå som förut som Hangö Elektriska Ab eftersom man inte vill konkurrera med Bravida Sverige.

Hangö Elektriska jobbar med andra ord enbart i utlandet.

På Hangö Elektriska som jobbar 38 personer varav ett 30-tal på olika projekt i Sverige. När det behövs mer personal hyr man in arbetskraft, främst från de baltiska länderna.

– Som mest hade vi ett 20-tal inhyrda personer. Det är enda alternativet för att klara av de stora hallprojekten. Bravida i Sverige har samma situation, säger Lind.

Svårt att hitta kunnig personal

Det är svårt att hitta kunnigt folk. Det behövs både elingenjörer och montörer.

– Vi har en öppen ansökan på vår hemsida. Ett problem för oss är att man kanske inte vet vad Bravida är i Finland, funderar Lind.

Bravida Finland har fått en del projekt i Finland också och vissa som jobbat länge i Sverige har flyttat över till inhemska projekt.

– Om man vill byta går det oftast att ordna, säger Lind.

Projektledarna jobbar vanligtvis måndag till torsdag medan montörerna kan jobba två veckor i taget med två veckor ledigt på det.

Rekommenderar utlandsjobb

Moritz Björkström har jobbat för Hangö Elektriska sedan 2008 och trivs med att jobba utomlands.

– Lite för bra. Det blir som en livsstil på gott och på ont. Det är ju som att hänga med kompisarna hela tiden. Sammanhållningen är stark. Man blir bästa kompisar och det håller i sig också efteråt. Jag tycker absolut att man ska testa på detta om man är i 20-årsåldern. Man kommer ju alltid hem tillbaka.

Anton Aprelev har testat på flera olika branscher innan han kom på läroavtal till Hangö Elektriska.

– Alla gör vi det för pengarnas skull. Men om man har en flexibel arbetsgivare och intressanta projekt så känns det mer som en hobby. När man är här är det bara jobb. Kanske lite frisbeegolf på kvällen och lite sömn på det. Sedan när man är hemma är man verkligen ledig och det i flera dagar, säger han.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter