Förflytta dig till innehållet

Hängbro underlättar för Örös besökare

Nya hängbron leder besökarna över en besvärliga klyfta. Foto: Jarmo Vehkakoski


Örö blir ännu mera sevärt. En cirka 40 meter lång hängbro har nyss byggts klar. Nu kan man promenera längs den långa ”huvudgatan”, kullerstensbelagda vägen ”Pitkä ikävä” till södra udden, därifrån fortsätta över hängbron och sedan längs en stig till östra sidans bunkers och därifrån vidare till ”sextumsområdet” (namngett efter kalibern på de kanoner som användes här).
–  Man kan alltså gå i en ögla och behöver inte komma tillbaka samma väg. Det här kallar vi för Utsiktsrutten. Den går delvis på Örös högsta punkter, säger Jouni Vuorinen.
Han är konsulten som tillsammans med Esko Sorakunnas ända från början har planerat hur Örö skulle omvandlas från militärö till turistö. De har också planerat och startat projektet Defence Arch, som handlar om att bevara och synliggöra militärhistoria i skärgården. Örös södra udde är en av Finlands bäst bevarade befästa platser och ingår därför i projektet, där hängbron ingår.
– En miniatyrmodell av udden har  gjorts och finns nu att se i sextumsområdets före detta matsalsbyggnad. Den har renoverats och är nu i sådant skick att huset kan fungera som samlingslokal, säger Vuorinen.
Vilket hus som renoveras härnäst beror helt på de finansieringsbeslut som görs i framtiden.
Forststyrelsen äger Örö och har också varit Vuorinens och Sorakunnas uppdragsgivare, de har sammanlagt jobbat flera år som specialplanerare för Forststyrelsen.

Hela Örös södra udde vittnar om noggranna förberedelser för hårda tag.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter