Förflytta dig till innehållet

Handläggningen av initiativ i kommunerna

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Yle Åboland har intervjuat professor Markku Suksi med anledning av Kimitoöns pensionsföreningars namninsamling angående vården på Kimitoön.
Enligt artikeln som finns på Yle Åbolands hemsida (publicerad den 13.12.2017) anser Suksi att ” Kommuner måste lyssna till sina invånare – protestlistor mot privatisering inom vården kan inte ignoreras”. Kommunstyrelsen behandlade Äldrerådets initiativ och namninsamlingen vid sitt möte den 27.11.2017 i § 161. (Kimitoöns kommuns hemsida) I beslutet står bland annat följande; ” Kommunstyrelsen har behandlat äldrerådets initiativ, inlämnat 7.9.2017, och pensionärsföreningarnas namnlista, inlämnad 25.9.2017.
Kommunstyrelsen konstaterar att den har fått ta del av nämnda aktörers syn på ärendet. Initiativet och namnlistan har inte i detta skede föranlett åtgärder. Kommunen avser att ha en kontinuerlig dialog med pensionärsföreningarna och äldrerådet i aktuella frågor. Initiativet konstateras härmed slutbehandlat.” Beslutet var enhälligt.
Suksi säger i intervjun att ”– De måste nog allvarligt överväga de här synpunkterna som framställs i initiativet … – Men att det är så pass stor andel av kommunens invånare som har uttryckt sin åsikt i frågan borde ges tyngd när fullmäktige fattar beslutet.”
Enligt artikeln säger Suksi angående handläggningen av initiativ i kommunerna, att fullmäktige måste inom sex månader befatta sig med initiativet och komma med ett ställningstagande. Nå, om tre månader vet vi vad Kimitoöns kommunfullmäktige beslutar.
Jörgen Lindroos

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter