Förflytta dig till innehållet

Handboll, hyenor och en ö med hemsk historia – Pargasstuderande berättar om sina intryck från Senegal

afrikansk marknad med en dammig gulskiftande sandgata i förgrunden
Vardagsliv. Marknaden i regionen Fatick där de studerande från PSG bodde i fem dagar.

Innan vi från Pargas svenska gymnasium åkte till Senegal i april gjorde vi ett besök till Tammerfors och ett till Karleby i november och i januari. Där fick vi möta de andra studerandena och lärarna som också skulle delta i resan samt reseledaren Gustav Store . Vi fick även information om resan och lärde oss mer om Senegal som land.

fyra unga kvinnor på en strand, fotade mot en solnedgångPrivat
I Senegal. Ellen Le Grand, Julia Laurén, Odelia Bäcklund och Arla Eriksson från Pargas svenska gymnasium gjorde en oförglömlig resa i april.

Det fanns många kulturskillnader mellan Finland och Senegal. Redan religionerna i länderna var det stor skillnad på och det i sin tur påverkade mycket annat. Till skillnad från Finland är cirka 97 procent av Senegals befolkning muslimer. Detta märktes också eftersom vi befann oss i landet under ramadan. Då det var Eid al-fitr såg vi många finklädda muslimer som skulle fira och som bad utanför moskéer.

Språkbarriären försvårade

Vi drog mycket uppmärksamhet till oss på grund av vår hudfärg. Många, särskilt barn, ville prata med oss, men språkbarriären var ett stort problem eftersom lokalbefolkningen ofta bara pratade franska, wolof eller serer. Lyckligtvis kunde några av oss franska, och vår reseledare och hans svägerska kunde wolof.

I Senegal går djur lösa på gatorna trots att de har ägare. Vi såg många åsnor, getter, kor, hundar och katter. Nästan vart man än såg låg det skräp på marken och djur rotade i det efter mat.

unga finländare i grupp under stort afrikanskt trädPrivat
Symboliska träd. Alla resenärer i gruppen från Finland under de symboliska träden på ön Mar Lodj i sydvästra Senegal.

Ett av huvudprogrammen under resan var att besöka ekoodlingar. Den första vi besökte kallades Beersheba, grundad av den franske missionären Eric Toumieux . Trots att området tidigare var öken och att vatten var svårt att finna, är 90 hektar i dag täckta av grönska.

Senare under resan besökte vi jordbruksprojektet Foundiougne som finansieras av Finlands lutherska kyrka för att stödja kvinnor som jobbar där så att de kan få det bättre.

Det var mycket lärorikt och intressant hur jordbruk kan utföras ekologiskt i mitten av ingenting i Afrika, och hur mycket möjligheter dessa projekt ger åt dem som arbetar där.

Vänelever via Whatsapp

Redan innan resan hade vi fått vänelever som vi hade kontakt med via Whatsapp. När vi träffade dem lekte vi ett par namnlekar innan vi satte oss för att diskutera med våra egna vänelever. Senare gjorde vi även hembesök hos dem. Det var väldigt intressant och lärorikt att se hur vardagslivet och hemmen egentligen ser ut i Senegal.

Vi gjorde många mindre besök under resan med hjälp av en minibuss som vi hyrde och vår chaufför Niasse . En av dem var ett besök till en turistö som heter Mar Lodj.

På ön bor det cirka 2 000 personer och alla hör till sex släkter. Det bor både kristna och muslimer på ön, och de har en bakgrund i naturreligionerna. Det fanns tre stora träd som har växt ihop och de symboliserade att de lever i harmoni.

Handbollsmatch med många barn i publiken

En kväll spelade vi en handbollsmatch mot ett lokalt lag, det var riktigt kul fastän vi förlorade. Där var många barn som agerade publik, de var söta och vinkade, hejade och ville skaka hand med oss. Vi fick även göra ett besök till den lokala skolan med över 1 500 elever. Klasserna består av upp till 70 elever, vilket orsakar problem för inlärningen. En lärare berättade att många elever är mycket motiverade studerande, men att tidsbrist, långa avstånd och låga inkomster påverkar deras möjligheter.

Donerade glasögon

Vi träffade även den finska missionsarbetaren Anna-Lena Särs , som berättade om missionsarbetet i området och dess kommande slut i Västafrika. Vi gav henne också donationer vi hade samlat ihop med bland annat glasögon, spel och barnböcker.

En höjdpunkt för oss var då vi stannade vid en djurpark som heter Bandia. Runt området fanns många fräcka apor som personalen jagade bort med slangbellor, men trots det hann de nappa ett Elovenakex och ett par pizzabitar från oss. Under safarin fick vi se bland annat giraffer, antiloper, bufflar, zebror, hyenor, sköldpaddor och noshörningar.

Besökte slavö

I huvudstaden gjorde vi ett besök till finska ambassaden. Vi fick vi lyssna på en presentation av Nora Klami och träffade ambassadören Anu Saxén .

Samma dag besökte vi Il de Gorée, en vacker ö med hemsk historia. Dit färdades slavar från hela Afrika för att lastas på båtar och sedan aldrig återvända. Vi fick ett par timmar på oss att gå runt på ön, varav en tid gick åt en guidad rundtur.

Detta var en otrolig resa på många sätt. Vi fick uppleva en sida av landet som man förmodligen inte skulle få uppleva som vanlig turist. Det är kanske inte så ofta som man tänker tanken på att resa till ett land som Senegal, men man ska absolut inte tveka om man får chansen att uppleva något som detta. Detta var en oförglömlig resa.

Odelia Bäcklund
Arla Eriksson
Pargas svenska gymnasium

Reseprojektetet ”Hur kan vi förändra vår värld”

Pargas svenska gymnasium har i år deltagit i reseprojektetet ”Hur kan vi förändra vår värld” tillsammans med Karleby svenska gymnasium och Svenska samskolan i Tammerfors.
Projektet består av en tio dagars resa till Senegal i Västafrika. Resan varade 3–13 april 2024.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter