Förflytta dig till innehållet

Han tar oss bakom popradions kulisser: ”Det fanns redaktörer på Vega som vägrade köra med en bil som hade X3M:s logo på ena sidan”

Julian Ekholm
Kjell Ekholm bland gamla radioapparater.
Kjell Ekholms senaste bok handlar om ungdomsradions utveckling i Svenskfinland.

Ekenäsbon Kjell Ekholm som har ett 32-årigt förflutet på Yle och i andra kretsar kanske är känd som basisten i Paul Oxley’s Unit, har nyligen kommit ut med sin fjärde bok. Med sin nyaste utgåva ”Från UGT till X3M – Finlandssvenska popradions historia” har han grävt där han står, eller kanske rättare sagt stått.

Det som ursprungligen skulle bli en historik om Radio X3M som fyllde 25 år den 1 oktober blev en redogörelse och reflektion över den finlandssvenska popkulturen och radions och musikens roll i detta. Ekholm har jämfört ungdomskulturen i förhållande till radion och musiken och kunnat konstatera att utvecklingen har varit enorm.

– Det blev intressantare ju längre bak jag gick, säger Ekholm.

För boken har han intervjuat 45 personer. Inte en enda intervju varade mindre än en timme.

– Man märker att det är fråga om radiomänniskor. De vill gärna komma fram. Kanske just därför handlar mycket om det som hände i kulisserna.

"Från UGT till X3M - Finlandssvenska popradions historia" är en berättarglad historik på nästan 200 sidor.Kristoffer Nöjd
”Från UGT till X3M – Finlandssvenska popradions historia” är en berättarglad historik på nästan 200 sidor.

Boken tar avstamp i 60-talet då musiken var på kort. Det första ungdomsprogrammet i finlandssvensk radio sändes den 29 juli 1965 och hette ”Let’s go”.

– På 60-talet kom Radio Nord och då insåg Sveriges Radio att det behövs en kanal för ungdomar och grundade P3.

I Österbotten var man tidigt ute med Kanal 8 som började sända ungdomsprogram i Radio Österbotten 1989.

– Det var lite vilda västern där uppe. Man tänkte bland annat börja köra reklam fast man sände på Yles kanaler.

När Kanal 8 sedan började sändas på all svenskspråkiga frekvenser var steget till Radio X, X3M:s föregångare, taget.

– Det brakade loss med X3M. Vi dammsög Svenskfinland på radiopersonligheter.

– X3M startade under absolut rätt stjärnor den 1 oktober 1997. Både mobiltelefonerna och internet var på frammarsch och 1998 hade vi som första kanal i landet en egen webbsida. Vi var också den första kanalen som övergick från cd till att spela musiken digitalt. Vi hade 40 gigabytes hårddiskar som var stora som kylskåp. Nu får det plats på en sticka.

Kritiken hör till

Kritiken mot ungdomsradion har alltid funnits och kommer alltid att finnas.

– Den var ganska skarp mot X3M till och med inom Svenska Yle. Ett exempel är när man hade ansökt om att få en redaktionsbil till Österbotten. Då fanns det redaktörer på Vega som vägrade köra med en bil som skulle ha haft X3M:s logo tejpad på ena sidan. Det var ju ganska märkligt med tanke på att man var grannkanaler.

Ekholm är övertygad om att ungdomsradio måste göras av unga.

– Dagens X3M måste vara så mycket mer än radio. Man måste följa med tiden och ha en känsla för vad som berör unga. Med andra ord måste programledarna vara ganska unga själva.

– Man kan inte ha dem på tidsbundna kontrakt hur länge som helst. Då är det naturliga att flytta över till Radio Vega.

Själv var Ekholm på X3M i tre år.

– Jag tror att fem år är max. En ungdomskanal måste ha omsättning i personalen.

Saknar utmanande journalistik

Ekholm påpekar att X3M hade helt andra resurser tidigare.

– I dag vilar allt på programledarna. Det är få inslag gjorda av andra redaktörer på fältet eftersom sådant tar tid. Det ställer stora krav på programledarna. Samtidigt ska man satsa på alla sociala medier. Då blir innehållet lidande. Risken finns att det blir väldigt introvert.

Han tycker att radion borde behandlas mer rättvist.

– Det är fortfarande det snabbaste mediet. Det är här och nu.

Som bäst var X3M underhållande, rolig, satirisk och informativ på samma gång, menar Ekholm.

– Man kunde ta ett pressinfo från Aktuellt och göra någonting helt annat av det. Det är sällan jag får en aha-upplevelse när jag lyssnar på nyheter nu för tiden. Jag saknar de enkla frågorna som ger en ny infallsvinkel. Om man vågar utmana som X3M gjorde förr kommer de frågorna och de nya infallsvinklarna automatiskt.

Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar? Första månaden bara 1,00 €! Klicka här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter