Förflytta dig till innehållet

Han har satt Aboa Mare på världskartan — efter 32 år inom sjöfartsutbildningen i Åbo går Per-Olof Karlsson i pension

Per-Olof Karlsson har jobbat för en internationalisering av sjöfartsutbildningen vid Aboa Mare. I dag lockar utbildningen studerande och kursdeltagare från världens alla hörn. Foto: J-O Edberg


När Åbobon Per-Olof Karlsson efter en flera år lång sjömanskarriär kom i land 1988 och blev anställd vid sjöfartsutbildningen i Åbo var det dåliga tider inom sjöfarten.
Utbildningen som på den tiden i folkmun kallades navigationsinstitutet var hotad. Utbildningens officiella namn var Navigationsinstitutet vid Åbo svenska sjöfartsläroanstalt och fanns då på Malmgatan.
Beslutsfattarna kastade fram förslag om att den svenska sjöfartsutbildningen skulle bantas ner så att det i fortsättningen bara finns en svenskspråkig sjöfartsutbildning i landet.
– Vi var på fallrepet eftersom alla visste att det var otänkbart att lägga ner sjömansskolan i Mariehamn, säger Karlsson.
Hotet om nedläggning gjorde att man beslöt att samla alla tänkbara resurser för att rädda utbildningen i Åbo.

Målet var att bli bäst i landet

En kämpaanda föddes hos personalen.
– Vi blev sammansvetsade och beslöt att skaffa så mycket aktiviteter till utbildningen att väggarna inte räcker till. Sjöfartsutbildningen i Åbo skulle bli bäst i landet, säger Karlsson.
Det var här som fröet lades till en verksamhet som vuxit enormt under åren och utvecklats till det som i dag är Aboa Mare.
Ett aktiebolag bildades 2005 som i dag heter Aboa Mare Ab. Med sina simulatorer driver bolaget en omfattande kursverksamhet där bland annat rederierna är betalande kunder.
Största delen av vinsten går till sjöfartsutbildningen som ordnas av Yrkeshögskolan Novia och yrkesinstitutet Axxell.

Simulatorerna ger mervärde

– Simulatorutbildningen och inkomsterna från Aboa Mares kursverksamhet ger mervärde åt grundutbildningen. Det här är ett bra koncept, säger Karlsson, som nu går i pension.
Han blir pensionerad både från vd-posten i Aboa Mare och från posten som utbildningschef för Novias och Axxells sjöfartsutbildning. Den posten lämnade han redan vid årsskiftet då Micael Vuorio tog över rodret.
Vuorio blir också ny vd i aktiebolaget som ägs av Novia och Axxell.

18 år som utbildningschef

KarIsson som har rötter i Pargas har jobbat i 32 år inom sjöfartsutbildningen varav de 18 senaste åren som utbildningschef.
Mycket har hänt under Karlssons karriär vid Aboa Mare som sedan 2013 finns i Auriga-huset vid Hertig Johans parkgata i Åbo hamn.

Per-Olof Karlsson i Aboa Mares atrium. På väggen ses raden avporträtterade företrädare. Foto: J-O Edberg


Till de största händelserna räknar han yrkeshögskolereformen i slutet av 1990-talet och skedet när sjöfartsutbildningen fick nya ägare och verksamheten överfördes till Novia och Axxell 2008.
– Jag är nöjd över att man lyckats bygga upp ett bra samarbete mellan Novia och Axxell, säger Karlsson.

Prisbelönad för sitt arbete

En sak som haft stor betydelse är internationaliseringen av sjöfartsutbildningen. En utveckling som Karlsson målmedvetet jobbat för tillsammans med sina kolleger.
Han har också prisbelönats för sina insatser på området.
Simulator- och kursverksamheten vid Aboa Mare har under åren vuxit till en utbildningsenhet som är störst i Norden i sitt slag.
Också grundutbildningen har utvecklats i internationell riktning och blivit mångsidigare.

Utbildningen känd ute i världen

I dag är sjöfartsutbildningen vid Aboa Mare välkänd ute världen. Utbildningen har ett gott rykte och lockar studerande och kursdeltagare från världens alla hörn.
En önskan att få se världen var en bidragande orsak till att Karlsson i unga år valde att gå till sjöss och skaffa sig en utbildning på området.
Under sin karriär på sjön har han jobbat ombord på både fraktfartyg, bland annat Gustaf Erikssons kylfartyg, passagerarfartyg och kryssningsfartyg.

Sista uppdraget på sjön

I slutet av 1990-talet hoppade han in som överstyrman och styrman ombord på före detta Nagurederiet Delfin Cruises kryssningsfartyg Caravelle.
– Fartyget hade byggts om till ett flytande casino och seglade då i de livligt trafikerade vattnen utanför Singapore.
Omständigheterna var krävande eftersom vi seglade om nätterna och fartygstrafiken i området var enormt livlig. Dessutom rörde sig pirater i vattnen, säger Karlsson.
Det sista uppdraget på sjön hade han år 2000 som styrman ombord på Silja Europa.

Utbildning också utomlands

Aboa Mare har också kopplingar till Sydostasien. Förutom i Åbo ordnas kurser och simulatorutbildning för sjömän på Filippinerna i samarbete med lokala samarbetspartners.
Också i Grekland ordnar man fortbildning sedan två år tillbaka.
Samarbete har också startats med en sjöfartsutbildning i Sydkorea. Resultatet är att sydkoreaner kommer till Åbo för att delta i Aboa Mares kurser.

Fler nya utbildningslinjer

Flera nya utbildningslinjer har startats vid Aboa Mare. Utöver den svenska sjökaptensutbildningen ordnar man också en internationell utbildning av sjökaptener.

Sjöfartsutbildningen finns i Auriga-huset vid Hertig Johans parkgata i Åbo hamn. Foto: J-O Edberg


Utbildningen ordnas på engelska i likhet med det nyaste tillskottet av utbildningar.
En engelskspråkig utbildning av sjöingenjörer startar vid Aboa Mare i höst.
– Båda linjerna är mycket populära och lockar deltagare från hela världen, säger Karlsson.

Ny utbildning av sjöingenjörer

Speciellt glad är han över utbildningen av sjöingenjörer.
– Vi har kämpat länge för att få ordna den utbildningen, det är en stor brist på sjöingenjörer. Det känns bra att lämna nu när vi fått den här utbildningen, säger Karlsson.
Vad tänker du göra som pensionär?
– För tillfället har jag inga speciella planer. Jag är styrelsemedlen i Aboa Mares alumniförening och där tänker jag fortsätta att hjälpa till med verksamheten.
 

Per-Olof Karlsson

Aktuell som: nybliven pensionär.
Har jobbat: I tre decennier inom sjöfartsutbildningen i Åbo, de senaste 18 åren som utbildningschef vid Aboa Mare.
Familj: Hustru och tre utflugna barn.
Bor: I en före detta lantgård på Runsala.
Gör på fritiden: Seglar, reser och sköter gården.
Gillar: Det mesta som har med sjöfart att göra.
Favoritplats i Skärgårdshavet: Högsåra.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Han har satt Aboa Mare på världskartan — efter 32 år inom sjöfartsutbildningen i Åbo går Per-Olof Karlsson i pension

  1. Heikki Hyyryläinen skrev

    Meriturva tackar också för 10 års välfungerande sammarbete!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter