Förflytta dig till innehållet

Han går vidare och försöker alltid på nytt – Kalle Anka är min idol

Marith Leppäkari Lindberg kolumnbildspaltaren


Min stora idol är Kalle Anka säger jag och det blir helt tyst i rummet. Jag hade ställt frågan, vem är din stora idol och varför just hen?
Till svar fick jag många fina namn på väldigt kända och mindre kända personer från olika sektorer i samhället. Det var idrottsstjärnor, filmproducenter, regissörer och filmstjärnor, ekonomer och representanter för olika vetenskaper, så som matematik, fysik, medicin och astronomi.
För att inte glömma musikbranschen och påverkare inom sociala medier, det vill säga bloggare och vloggare.
Ingen nämnde Stålmannen eller Batman, eller nåt liknande, alltså seriefigurerna med olika superkrafter. Det är väl inte trendigt just nu att drömma om det omöjliga. Jag vet inte om tystnaden berodde på att man hade väntat sig att jag som präst såklart skulle säga Jesus eller för att jag valde en fiktiv person.
Kalle Anka är en seriefigur som inte är den mest lyckade personen i seriefigurernas värld men han är min idol för att han aldrig ger upp.
Kalle Anka har provat på hundratals jobb med mer eller mindre framgång. Han har gått igenom olika tragedier men han hittar alltid fram. Han gör till slut det som är rätt, fast han riskerar att själv förlora allt. Men framförallt går han in i en ny dag med tillit, god självkänsla, energi och nya tag.
Jag älskar måndagar. Det är första dagen på en ny vecka med nya möjligheter. Kalle Anka ger inte upp, visst, han slår sig gul och blå och måste hämta sig en tid men han går vidare och försöker alltid på nytt. Han har drömmar och visioner, framförallt ger han inte upp!
Hur ofta sätter vi oss inte ner och konstaterar: jag kan inte. Vare sig det är frågan om att lära sig spela gitarr eller att hitta ett jobb.
Någonstans läste jag att man måste upprepa en sak 10 000 gånger för att bemästra sig det. Ibland kan det kännas hopplöst och oöverkomligt.
Hur vi än försöker så kommer vi bara inte vidare. Har du funderat på möjligheten att sätta dig ner och andas djupt? Varje andetag är ett under i sig.
Vi får sätta oss ner, pausa och invänta kraft av livgivaren som har blåst liv i oss. Gud är redan närvarande även om du inte direkt tänker på det. Han finns här och nu. Han hör dig fast du inte säger ett ord.
Andas djupt. Låt tankarna komma. Låt tankarna gå. Stilla dig en stund och gå sedan vidare.
Du klarar det, hittar en lösning för du är inte ensam.
Marith Leppäkari Lindberg
Präst i Finlands evangelisk -lutherska kyrka

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter