Förflytta dig till innehållet

Han försöker locka veterinär till Hangö med ledig lokal och väntande kunder: ”Jag hade ingen aning om att det skulle vara så här svårt”

Kristoffer Nöjd
Tom Fröman letar efter en veterinär som vill hyra den färdigt inredda mottagningen i centrum av Hangö.
Tom Fröman letar efter en veterinär som vill hyra den färdigt inredda mottagningen i centrum av Hangö.

I Hangö väntar en färdigt inredd och delvis utrustad veterinärmottagning på ny hyresgäst sedan veterinär Jenni Fröman upphörde med sin veterinärmottagning för cirka fyra år sedan.

Nyligen lade fastighetsägaren och hyresvärden Tom Fröman ut ett upprop på Facebook där han bad intresserade veterinärer ta kontakt angående den lediga lokalen. Hittills har intresset inte varit det han hoppats på.

– Jag har fått förfrågningar av personer som är intresserade av lokalen som bland annat butik och kontor. Men lokalen är byggd som veterinärmottagning. Jag skulle i första hand vilja få en veterinär hit. Det finns ett stort utbud kunder bland både Hangöbor och fritids-Hangöbor, säger Fröman.

Veterinärmottagningen ligger på Bangatan i centrum av Hangö.Kristoffer Nöjd
Veterinärmottagningen ligger på Bangatan i centrum av Hangö.

I dagens läge finns närmaste veterinär i Ekenäs.

Fröman tänker sig att någon veterinärkedja kunde ha en filial i Hangö eller att någon nyutexaminerad veterinär skulle kunna göra Hangö till sitt eget område.

– Jag hade ingen aning om att det skulle vara så här svårt. Man tycker att det skulle finnas ett intresse av ett område som enkelt kan försörja en veterinär. Lokalen ligger dessutom på Bangatan mitt i Hangö centrum. Och apparaterna som finns kvar får man köpa förmånligt vid behov.

Folk hör av sig också till kennelklubben

Flera personer har också hört av sig till Hangö kennelklubb och frågat om inte klubben kan påverka i frågan.

– Det finns absolut ett behov av en veterinär i Hangö. Här finns många hundägare och hundar. Det är speciellt besvärligt för de hundägare som inte har bil då närmaste veterinär finns i Ekenäs, säger kennelklubbens ordförande Agneta Andersson.

Bara Kennelklubben har ett hundratal medlemmar och antalet hundar i Hangö gissar Andersson att är minst det femdubbla.

– Fördelen i Hangö är att det finns en färdig lokal. Man behöver inte inreda den själv.

En lokal veterinär behövs enligt Andersson i första hand för mindre åtgärder och ingrepp som vaccinationer, hjälp vid till exempel öroninflammation och små operationer.

– Det behöver inte finnas möjlighet till alla slags undersökningar eller operationer. Huvudsaken skulle vara att det fanns någon att konsultera innan man åker vidare, såsom människor gör på hälsocentralen innan de far till en specialist.

– I synnerhet i slutskedet av djurets liv skulle det hjälpa mycket om det fanns en veterinär i samma stad eller till och med någon som skulle kunna göra hembesök, säger Andersson.

Tom Fröman har fått mycket respons på sitt upprop om veterinärmottagningen men ännu inga napp.Kristoffer Nöjd
Tom Fröman har fått mycket respons på sitt upprop om veterinärmottagningen men ännu inga napp.

Facebook är bara en av de kanaler Tom Fröman använt sig av. Han har fått namn på några potentiella veterinärer att kontakta men de har tyckt att avståndet från Helsingfors är för långt. De har också tillräckligt med jobb på sina nuvarande orter. Fröman har också fått flera samtal av personer som missförstått hans upprop och velat ha kontaktuppgifter till veterinären.

– Men det visar ju bara hur stort behovet är, säger han.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Han försöker locka veterinär till Hangö med ledig lokal och väntande kunder: ”Jag hade ingen aning om att det skulle vara så här svårt”

  1. Johannes Laxell skrev

    Klart det är svårt, så många sjuka hundar och katter finns det inte. Det skall vara ganska många kunder förrän kostnaderna är betalda, och i en krympande by tror jag inte riktigt på det.
    Sedan kan man fundera över varför denna artikel inte är märkt ”gratisreklam” i stora röda bokstäver…

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter