Förflytta dig till innehållet

Nya vd:n för handelskammaren vill se livskraft i Västnyland – inte bara fritid

Tommi Knaapinen

DI Tommi Knaapinen har valts till ny vd för Västra Nylands handelskammare. Knaapinen kommer från Perheyhtiö Ajalin. Västra Nylands handelskammares nuvarande vd Eero Hettula går i pension i höst.

Handelskammaren är bekant för Knaapinen sedan tidigare. I egenskap av vd för Perheyhtiö Ajalin har han varit med i verksamheten som medlem och har även suttit i handelskammarens trafiksektion.

Hangö hamn, fartyg, containrarKristoffer Nöjd
Hangö hamn är ett viktigt element i den västnyländska livskraften.

— Jag vill göra både järnvägs- och landsvägsinfrastrukturen bättre och skapa förutsättningarna för hamnarna i Hangö, Koverhar och Ingå att betjäna hela Finlands logistik. Huvudorsaken till att jobbet intresserade mig är att jag vill vara med och stärka de lokala företagens och områdets livskraft.

Knaapinen valdes bland 14 kvalificerade sökande till tjänsten.
– Jag är positivt överraskad och glad att styrelsen valde mig.

På sitt nya jobb kommer han att få jobba med megatrender.
– Flera tusen personer kommer att gå i pension på vårt område inom de närmaste åren och vi måste kunna locka sakkunnig arbetskraft och företag hit. Det kräver att vi fortsätter det arbete som handelskammaren varit bra på tidigare, det vill säga att tillsammans med skolorna, företagen och kommunerna skapa utbildningar och förutsättningar som svarar på regionens behov.

Tomter och lokaler finns

Knaapinen ser att regionen har många styrkor som till exempel närheten till Helsingfors, Åbo och Tammerfors. Han ser också att Västnyland kan erbjuda förmånliga företagstomter och verksamhetsutrymmen.
— Varför skulle ett start up-företag inte komma hit där man får billiga lokaler och personlig service och stöd?
För att klara sig i konkurrensen måste Västnyland reagera snabbt på förändringar i världsläget.


Västnyland måste enligt Knaapinen också akta sig för att enbart bli en region för fritidsbor och fritidsaktiviteter.
Det är öppet när exakt Knaapinen tillträder men han kommer att delta i Handelskammarsdagarna som Västra Nylands handelskammaren står värd för i Kisakallio i Lojo under den andra veckan i september där ett hundratal personer deltar
— Det blir ett bra tillfälle att visa upp våra styrkor.

Inte enbart fritidsort

Västra Nylands Handelskammare verkar för att västra Nyland ska vara en bra hemort för företagen. Målsättningen är att handelskammaren är en särpräglad sakkunnigorganisation som verkar på kontaktytan mellan näringslivet och myndigheterna och som samtidigt fungerar som en effektiv drivkraft för näringslivet och dess målsättningar.
Handelskammaren har sektioner i Lojo, Hangö och Raseborg. Handelskammaren har drygt 200 medlemmar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter