Förflytta dig till innehållet

Halvvägs genom valdagen — valförrättare: "Det känns som att väljarna är mer aktiva än tidigare år"

Folk som köar till röstningsbås.

Folk som köar till röstningsbås.

Vid 14-tiden hade ett femhundratal röstat vid Gertruds äldreboende i Åbo. Foto: Fredrik Häggman


Rekordmånga, cirka 36 procent av de röstberättigade, lade sin röst på förhand. Det har fått experter att spekulera i ett högre valdeltagande än på länge. Senast röstade cirka 70 procent av de medborgare som bor i Finland.
— Jag anser att ett valdeltagande på över 72 procent är troligt, skriver Kimmo Grönlund, professor i statskunskap vid ÅA, på Twitter.
När den här artikeln skrivs har exakt hälften valdagen passerat. Åtminstone vid vallokalen Gertruds äldreboende har valdeltagandet varit aktivt så här långt.
Röstningsområdet hör till de större i Åbo med nästan 4 000 röstberättigade.
— Ett femhundratal har röstat hittills i dag. Det är lite svårt att säga säkert, men jag tycker åtminstone att det känns som att väljaraktiviteten är större än under tidigare val, säger valförrättaren Bea Auer.

”Att rösta är en medborgerlig plikt”

Vid tvåtiden står ett tiotal väljare i kö vid Gertruds äldreboende. En av dem som just lagt sin röst är Antti Kauppinen.
— Jag hade tänkt förhandsrösta, men jag visste inte vem jag skulle rösta på. Jag hade egentligen annat program idag, men har tagit taxi hit för att kunna rösta. Enligt mig är det inte bara en rättighet utan en medborgerlig plikt att rösta.
Det här är första gången som Kauppinen röstar i Egentliga Finland, och han har därför lagt ner en hel del tid på att hitta en lämplig kandidat.
— Jag har bland annat bekantat mig med partierna på valgatan. Till slut stod det mellan fem kandidater från tre partier. Jag ville ha en ung, färgstark kandidat.

Antti Kauppinen. Foto: Fredrik Häggman


Satu Juva hör till dem som enligt tradition röstar på valdagen. För henne var valet lätt.
— Jag röstar på samma parti som tidigare. Jag ville ha en ung, handlingskraftig kvinna.
Vilken sorts riksdag önskar du dig?
— En som får saker gjorda. Men vi får se hur det blir, det ser ju ut att bli svårt att alls bilda regering.

Satu Juva. Foto: Fredrik Häggman


Tuomas Lähteenmäki ser det som en självklarhet att rösta.
— Det är ju så här man kan påverka. Jag röstade på en kandidat som står för gröna värderingar och jämställdhet. Jag önskar mig mer tolerans i politiken.
Ikväll klarnar det valdeltagandet faktiskt ökar enligt prognosen. Valbåsen stänger klockan 20 och då publiceras också resultatet av förhandsröstningen.

Tuomas Lähteenmäki. Foto: Fredrik Häggman

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter