Förflytta dig till innehållet

Hälsningar från parlamentet under ”coronaåret” 2021

                                      ”

Under ”Parlamentets” träffar de sista dagarna i januari 2020 konstaterades i Wuhan i Kina en smittosam sjukdom. Kloka gubbar i Finland förklarade. Smittan kommer inte till oss vi kan känna oss helt trygga. I ”Parlamentet” sade vi med en gång, vi väntar och ser.

Några dagar senare kom en kvinna från Wuhan i Kina via Vanda flygstation till Lappland med smittan i bagaget. De kloka gubbarna ”sattes på pottan”. Är smittan här för att stanna? Ingen vet hur länge men säkert några år?

”Parlamentet” har inte sammankommit på 15 månader. Detta betyder för Cafe Four C att ca 4600  kaffekoppar blivit okokta. ”Parlamentet” har haft telefon och torgträffar då vi tilldelats våra eurojackpotkuponger. Vi har lämnat det olönsamma lottosystemet och övergått till det mera inkomstbringande eurojackpotsystemet. Vid träffarna har vi främst diskuterat coronaläget, vädret och läget på fiskefronten.                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Undertecknad, som på grund av brutna revben och hjärtbesvär vid jultiden med fiskeförbud (hemifrån) som följd, har gått miste om vårens sikfiske. Detta betyder i praktiken att ett 30-tal sikar och någon öring  idag simmar fritt, men växer förstås till sig inför höstfisket.Mycket har hänt i kommunen som ”Parlamentet” kunde ha diskuterat.  Kommundirektören har bytts ut. Den avgående direktören var den enda av våra direktörer som gästat ”Parlamentet.”

I gästhamnarna i Dalsbruk har stora förändringar skett. Den under årtionden omdiskuterade vågbrytaren är i dag verklighet. I kommunen gör man som bekant inga snabba beslut. I dag finns på plats en flytande 120 meter lång vågdämpande anordning gjuten av betong. Innanför vågdämparen finns förtöjningsplatser för ett antal båtar.

Flera nya bryggor med båtplatser har tillkommit. Detta gör att förbindelsebåten har fått trångt att röra sig. Undertecknad, med erfarenhet av navigering, tror ändå att fartygets  skickliga besättning med tiden kommer att kunna angöra Dalsbruk i alla väder.  Fartyget har en kraftig maskin och bogpropeller. Riktigt hårda  stormar  förekommer endast ett par gånger per höst, men stormar det i Dalsbruk  kanske det endast blåser i reservhamnen Kasnäs.

Några personer  har lämnat in besvär över att förbindelsebåtens angöringsplats kommer att flyttas till trakten av bränslestationen. Besvären kanske behandlas i brådskande ordning men kan ändå ta flera år. Någon önskar att förbindelsefartygets hamn flyttas till Kasnäs. Förändringar kan utveckla ”Bruket” på ett positivt sätt.

I kommunen har man fattat beslut om att riva ämbetshuset och hälsostationen men inte den så kallade ”spökkasernen.” I ”Parlamentet” har vi tidigare undrat varför? I dagens läge vill man bygga ett helt nytt Almahem kluster i Kimito dock inte enbart i kommunal regi.

Kommunvalet närmar sig.  Flera ”garvade” politiker har valt att inte ställa upp för återval. Ett gammalt ordspråk lyder: ” Nya kvastar sopar bäst.”

I kommunen har man  påträffat vargar, delfiner och nu senast den sällsynta vitstrupiga näktergalen som inte tidigare observerats i Finland. Fågeln har i enstaka exemplar observerats i Sverige och Norge.

Av händelser i stora världen kan nämnas presidentvalet i U.S.A. där Joe Biden övertog presidentskapet efter Donald Trump som nu bara väntar på nästa presidentval. I England har premiärminister Boris Jonson lyckats  få landet att lämna E.U. I Suez kanalen har världens största containerfartyg Ever Given (längd 400 meter) blockerat kanaltrafiken  några veckor. I Mellan Östern slåss  Israeliterna och Palestinierna.

Under sommaren kommer man att dyka till Estonia för att undersöka sprickor i skrovet som kanske uppkommit genom spänningar då vraket en lång tid legat på en ojämn bedd. I Åbo strejkar funikularen som vanligt.

Undertecknad hoppas att ”Parlamentet” kunde samlas mot hösten. Ett par genuina ”Dalsbruksgubbar” vore välkomna. Dagens medlemmar är uteslutande från ”buarna” som det heter på Dalsbruksdialekt.

                                                                                                        

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *