Förflytta dig till innehållet

Håll hunden kopplad så den inte förstör djurens fortplantningsperiod

Speciellt nu gäller det att hålla hunden kopplad så den inte stör djurens ungar. Foto: Pixabay


Djurens fortplantningsperiod pågår just nu.
Däggdjuren har små ungar att sköta om.
Skogshönsfåglarnas ungkullar lämnar sina bon senast runt midsommar och följer därefter hönan. Särskilt utsatta för störningar är ungarna till fåglar som häckar på marken och däggdjurens ungar.
En katt eller hund som springer omkring fritt ute i naturen kan orsaka stor förödelse. På ett ögonblick kan ett fågelrede eller ungkulle ödeläggas.
Däggdjurens ungar är också i stor fara.
Hundarnas ska hållas strikt kopplade redan i mars och fram till den 20 augusti.
Då en okopplad hund rastas ska den var inom räckhåll och fullständigt under förarens kontroll.
Bestämmelserna i lagen gäller alla sorters hundraser.
Även utanför denna tidsperiod måste man ha markägarens eller jakträttsinnehavarens tillstånd för att hålla hunden okopplad, enligt lagen.
Undantag är hundar med myndighetsuppdrag, hundar yngre än fem månader eller till exempel då en apporterande hund används vid jakt på ringduva.
Hunden får också med tillstånd av områdets innehavare vistas på gårdsplan eller trädgård eller omgärdat område som är reserverat för hundar.
Också den som semestrar till sjöss ska hålla hunden eller katten kopplad då man tar i land.
Undvik landstigning vid sådana skär och öar som är populära bland sjöfåglarna, för ett sällskapsdjur som inte är kopplat kan orsaka tragisk förödelse i naturens ”barnkammare”.
Jaktlagen ger möjlighet till att dressera fågelhundar utan att störa viltet. Dressyr av hunden ska ske på område där det inte finns vilt, till exempel på ett fält eller öppen åker. I praktiken betyder dressyr utan att störa vilt till exempel lydnads- eller apportdressyr.
Då man rör sig i terrängen ska hunden enligt lag hållas kopplad eller så att föraren omedelbart kan koppla den.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *