Förflytta dig till innehållet

Haavisto – för kontinuitet i den utrikespolitiska linjen

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Presidentvalet. Vi finlandssvenska socialdemokrater stöder Pekka Haavisto i presidentvalets andra omgång, eftersom han bäst representerar våra värderingar och den utrikespolitiska linje som har formats under 2000-talet med Halonen och Niinistö .

För oss är kontinuitet och trovärdighet avgörande, och vi vill därför stödja den kandidat som kan föra arvet av samarbetsinriktad utrikespolitik och fredsarbete vidare.

Det är av yttersta vikt för oss att vår nästa president aktivt förespråkar och upprätthåller den utrikespolitiska linje som genom väl genomtänkta och nationellt förankrade beslut kan anpassa sig till förändringar i världspolitikens dynamik och samtidigt återspeglar de grundläggande värderingar som Jutta Urpilainen formulerade i parollen ”ingen ska lämnas utanför”.

I den rådande situationen och framöver ser vi det som särskilt viktigt att Finland:

1. Håller fast vid sin status som ett kärnvapenfritt land och aktivt stöder globala initiativ för begränsning och kontroll av kärnvapen.

2. Arbetar för att återupprätta och förnya det multilaterala regelbaserade samarbetet, särskilt genom att stödja ökat biståndssamarbete och dialog med länderna i den globala södern.

3. Engagerar sig aktivt i det globala samarbetet för att motverka klimatkrisen och bevara den biologiska mångfalden.

Vi anser att Pekka Haavisto, av de återstående kandidaterna, är den mest lämpade att föra denna beprövade och framåtriktade utrikespolitiska linje vidare.

Kaj Bärlund
Anders Björklöf
Anna Caldén
Håkan Ekström
Monika Fagerholm
Camilla Grundström
Kjell Grönqvist
Larserik Häggman
Elin Härmälä
Camilla Kronqvist
Johan Kvarnström
Viveca Lahti
Marianne Laxén
Dimitri Qvintus
Peter Sjökvist
Stefan Sjöberg
Jacob Storbjörk
Folke Sundman
Gustav Wickström
Rebecca Åkers

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter