Förflytta dig till innehållet

Gymnasiestuderande marscherade ut i protest mot dyrare studier – ”Vi kommer inte tillbaka mer i dag”

I dag vid klockan 12 marscherade gymnasister i bland annat Åbo, Pargas och Ekenäs ut från utbildningen i protest mot regeringens nedskärningar. Det är Finlands svenska skolungdomsförbund och Suomen lukiolaisten liitto som tagit initiativ till utmarschen. Syftet är att protestera mot regeringens planer på att göra andra stadiet delvis avgiftsbelagt igen.

Petteri Orpos regering meddelade nyligen att man tänker begränsa de kostnadsfria läromedlen, studentproven och skoltransporterna till slutet av det kalenderår den studerande fyller 18 år.

Tre unga kvinnor vid skoldörr.Malin Johansson
Amelie Storgård (från vänster), Amelie Levin och Meya Heikel marscherade ut i protest från Pargas svenska gymnasium i dag.

I utmarschen i Pargas deltog gymnasister från både Pargas svenska gymnasium och från Paraisten lukio. Innan man gick hem för dagen samlades PSG för en kort stund i skolans allrum.

– Vi kommer inte tillbaka till skolan mer i dag, säger Meya Heikel som är ordförande för studerandekårsstyrelsen vid Pargas svenska gymnasium.

Hon berättar att det var först i går som hon fick information om utmarschen och tillsammans med Amelie Levin och Amelie Storgård , som också ingår i studerandekårsstyrelsen, satte de sedan igång och började planera dagens utmarsch.

– Vi funderade nog en stund först, men efter att vi fick understöd från både lärarna och rektorn, beslöt vi att delta, säger Heikel.

Storgård påpekar att man redan tidigare har fört diskussioner om nedskärningarna och många är besvikna på regeringens planer. Levin håller med.

– Då man en gång har gjort utbildningen kostnadsfri är det dumt att ändra på det, alla ska ha möjlighet att utbilda sig, säger hon.

Elever samlade i aula.Malin Johansson
Pargas svenska gymnasiets ettor och tvåor samlades i allrummet i Brava lärcenter innan man gick hem för dagen.

Annika Gustafsson , som är rektor för Pargas svenska gymnasium, säger att man först sent på onsdagen fick infon om utmarschen. Hon tycker att den är berättigad och understöder utmarschen, men påpekar att eleverna förstås själva bestämmer ifall de deltar eller inte.

– Det är fint att eleverna reagerar, säger hon.

Gustafsson säger att hon ser utmarschen som ett samhällsengagemang, men påpekar att alla som deltar i utmarschen förstås behöver veta varför man deltar. Utmarschen kommer inte att noteras som en olovlig frånvaro.

Studerande med plakat utanför skola.Arkiv/Ekenäs gymnasium
Studerande vid Ekenäs gymnasium protesterar mot regeringens nedskärningsplaner.

Vid klockan 12 marscherade cirka 70 studerande vid Ekenäs gymnasium ut för att protestera mot regeringens planerade nedskärningar i andra stadiets utbildning.

– Majoriteten av dem som befann sig i skolan var med. Vi samlades ute och gick sedan till maten några hundra meter bort med plakat och slagord, berättar Carolina Friman som går andra året på gymnasiet och är vice ordförande i studerandekåren.

Man lydde uppmaningar på sociala medier bland annat från Suomen Lukiolaisten Liitto.

Enligt Friman var det inga problem att mobilisera de studerande.

– Alla är med på det. Det är viktigt att vi ryter till när vi upplever regeringens nedskärningar som orimliga. De är inte bra att de drabbar skolungdomar.

– Om skolan börjar kosta blir det mindre pengar i plånboken. Det betyder att man har mindre pengar när man börjar studera vidare om dessutom bostadsbidraget faller bort. Jag har många bekanta som jag vet kommer påverkas mycket av detta.

– Jag tycker det är fel att skära ner bland de unga. Det är vi som ska utbilda oss för att sedan kunna arbeta och dra in pengar till samhället.

Enligt Friman har man inte diskuterat några vidare åtgärder, som till exempel nya utmarscher.

– Många i skolan är villiga att stå upp för våra rättigheter. Men tiden får visa vad vi gör.

Vid 13-tiden samlades flera tiotal studerande vid gymnasierna i Åbo på Salutorget för att protestera.

Nästa vecka står studerande vid yrkesskolor i tur.

Studerande på torg.Monca Forssell
Gymnasiestuderande i Åbo samlades på Salutorget för att protestera mot regeringens planer.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter