Förflytta dig till innehållet

Gymnasieelever i Åbo ska vinna videotävling med "unik" sketchshow

Gymnasieeleverna (fr. v.) Joni Savolainen, Aare Kiviranta, Nanna Vartio, Sebastian Peltola och Darren McCracken är taggade av tävlingen ”10 minuter live”. Foto: Dan Lolax


Gymnasiet Katedralskolans elever Darren McCracken, Aare Kiviranta, Sebastian Peltola, Joni Savolainen och Nanna Vartio avslöjar inte mycket om hur de tänker vinna livevideo-tävlingen ”10 minuter live”, men de lovar att det blir unikt.
– Jag tycker att vi har en bra planerad show som är väldigt olik fjolårets bidrag, säger Kiviranta och avslöjar att det handlar om en sketchshow i den amerikanska tv-showen ”Saturday Night Lives” anda.
Showen heter också ”Thursday Night Live”. De fyra killarna har skrivit den tillsammans och framförandet ska gå enligt manuset, men McCracken utesluter inte inslag av improvisation.
Skolorna har också möjlighet att ha med två minuter färdigt inspelat material.

Antalet tittare och gilla-markeringar kan avgöra

I fjol deltog Pargas Svenska Gymnasium i ”10 minuter live” och kom på tredje plats bland fem tävlande skolor.
De tävlande avgör själva hurdant material de tävlar med. Bidragen poängsätts enligt hur väl skolorna använder de 10 minuter som står till förfogande, och enligt hur många som tittar på direktsändningen, gillar den på Facebook och delar den på sociala medier.
Därför vill gymnasieeleverna att så många som möjligt bänkar sig framför en skärm den 22 november klockan 18 och följer med sändningen på HBL:s webb eller via Facebook.
Därför har gruppen också en ansvarsperson för marknadsföring i Nanna Vartio.
– Vi har ett Instagramkonto, vi finns på Snapchat och har fört planscher med QR-kod till skolorna. Med hjälp av koden kommer man direkt till sändningen. Vi är väldigt taggade och det här, att marknadsföra, är något jag själv skulle kunna jobba med.

En kortkurs i filmproduktion

Hon kallar det för en jättebra inlärningschans och de andra håller med.
Skådespeleri och film är något som de andra i gruppen har som fritidsintresse och tävlingen innebär också att de får en kortkurs i filmproduktion.
Utrustningen anländer måndagen innan sändningsdagen och genom kursen ska gymnasieeleverna, inklusive ett tjugotal skolkamrater som hjälper till, kunna klara av att sköta sändningen själv.
Det är först och främst roligt att delta, säger Sebastian Peltola.
– Men väldigt nära det kommer nog att vinna.
Gänget vill gärna ha publik också på plats när direktsändningen genomförs i Agricolasalen i Katedralskolan.
Den som vill ha mera information kan vända sig till gruppens Facebook ”Katedralskolan 10 min live”.
Uppdaterat 14.11 kl 19.30: Platsen för direktsändningen ändrades.

10 minuter live

  • Sändningens webbsida: hbl.fi/10minlive/
  • På Instagram heter Katedralskolans grupp ”10minlivekattan”
  • Övriga skolor som deltar är Ålands lyceum, Brändö gymnasium, Gymnasiet Grankulla samskola och Jakobstads gymnasium.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter