Förflytta dig till innehållet

Grov penningtvätt avslöjad – flera miljoner överfördes till Finland och kan kopplas till drogbrott

Polisen utredde en stor internationell narkotikahärva och i samband med det upptäcktes en organisation som sysslar med penningtvätt i Finland.

I förundersökningen som gällde den internationella härvan kom det fram att de misstänkta har överfört minst 340 000 euro utomlands.

De dömdes till två års ovillkorligt fängelse av Egentliga Finlands tingsrätt i november i fjol.

I samband med utredningen kom det fram att organisationen som tvättar pengar förutom ovan nämnda summa även tagit emot totalt 4,8 miljoner euro.

Sydvästra Finlands polisinrättnings narkotikaenhet i Åbo har utrett organisationen som samlade in nästan fem miljoner euro i Finland.

Största delen av pengarna har förts utomlands och omvandlats till virtuell valuta.

Organisationen har tagit emot pengar tiotals gånger, huvudsakligen i huvudstadsregionen.

— Organisationens verksamhet har varit mycket professionell, säger utredningsledare och kriminalkommissarie Jussi Gustafsson i pressmeddelandet.

Personen som varit ansvarig för organisationen och suttit häktad under förundersökningen har fått instruktioner om pengatvätt via Telegram-appen.

Polisen har utrett hur de kriminella gjort för att identifiera avsändare och mottagare då pengarna skulle överföras. Genom det har man hittat bevis, som bilder som de kriminella tagit av sedlarna.

Pengarna som mottagits har kopplats till fler än tio grova narkotikabrott, enligt polisen.

En del av dem har lett till fällande domar i Finland.

Brottshelheten går till åtalsprövning under våren.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter