Förflytta dig till innehållet

Gröna unga vill införa frivillig beväringstjänst

De gröna unga och studerandenas förbund kräver att den allmänna värnplikten för män slopas och i stället ersätts med frivillig värnplikt för män och kvinnor. Enligt förbundet är det nuvarande värnpliktssystemet diskriminerande, ojämlikt och omodernt. "Det nuvarande systemet tvingar en del av medborgarna att delta i…

Ja, jag vill läsa mer!

Prova 1 månad för 1€*

Redan prenumerant?

* Kampanjpris 1€ första månaden, därefter ordinarie pris 17,95€
Redan använt kampanjen? Beställ här istället

Dela artikeln

2 kommentarer: “Gröna unga vill införa frivillig beväringstjänst

  1. Jarl Hohenthal skrev

    Ta bort civiltjänsten och gör värnplikten obligatorisk för båda könen. Men som twist kan man välja en mer sanitär utbildning,för de som inte fyller de fysiska kraven. Möjligheten att få färdigt utbildade hälsovårdare och sjukskötare som annars skulle behöva stå i studieskuld. En värnpliktsutbildning som tex i dessa tider är bra att ha i beredskap och gynnar samhället oberoende kris eller inte. Tänk att kunna konkurera med andra länder gällande personal och fältsjukhus.
    Eftersom vi strävar efter ett jämlikare samhälle kan vi också prata om existerande skyldigheter mellan könen. Ha en god fortsättning

  2. Håkan Wickström skrev

    Ett sådant förslag och ett dylikt tänkande visar, att kunskapen om vår historia, realiteterna gällande vår placering på världskartan, samt vårt avtal med just EU är på mycket obetydlig nivå kända för dessa ”nytänkare” och kräver därför inte ens något längre parlamenterande. Konstaterar endast att tack vare våra fäder och mor-/farfäder kan vi idag som ett fritt folk komma fram med sådana otänkbara synpunkter. I Finland har alltid männen tagit hand om och försvarat sitt folk, sina familjer och sitt land. Så skall det och förbli! Numera har även kvinnorna på just frivillig grund haft möjligheten att göra detsamma, dock tack och lov numera i fredlig tid, som är garanterad av vårt starka försvar. Längre än så finns det ingen möjlighet, vare sig ur praktisk eller ekonomisk synpunkt att ge sig in på ett osäkert frivilligt försvarssystem. Vi tackar alla dem som gjort sin plikt och säkrat att vi även denna Självständighetsdag kan hissa den vackra blå-vita fanan.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *