Förflytta dig till innehållet

Gröna röstade för bygge som andra partier beskriver som bunkeraktig — Gröna kritiserar beslutsprocessen

Åboföretaget TKU-Rakennus Oy och SL-Yhtiöts tävlingsbidrag för ett nytt bostadsområde vid Samppalinnaparken gick vidare i Åbo stadsstyrelse. Nästa vecka får stadsfullmäktige säga sitt om hur bostadsområdet med flera 6–7 våningars höghus ska se ut.

Stadsstyrelsen godkände det tävlingsbidrag som stadsutvecklingssektionen röstat igenom för en dryg vecka sedan. Då gick sektionen emot tjänstemännens och stadsdirektörens förslag.

TKU-Rakennus Oy och SL-Yhtiöts bidrag ”Samppalinnas stjärna” (Samppalinnan tähti) röstades igenom med rösterna 11-3 i stadsstyrelsen. Alla utom De gröna röstade för bidraget.

De grönas Mikaela Sundqvist föreslog ett ändringsförslag till stöd för Jatkes och Taaleris tävlingsbidrag som var det bidrag som stadsdirektör Minna Arve och en sakkunnigpanel stödde. Förslaget röstades ner.

Jatkes förslag sedd från Jungfrustigen mellan Idrottsparken (till höger) och Samppalinnaparken (till vänster). Illustrationsbild: JKMM Arkkitehdit och LOCI Maisema-arkkitehdit

Sundqvist är väldigt kritisk till den politiska beslutsprocessen. Hon och hennes partikamrater i stadsstyrelsen, Jukka Vornanen och Roda Hassan, röstade emot bidraget ”Samppalinnas stjärna” eftersom de anser att det inte fanns giltiga motiveringar för varför det bidraget skulle ha uppfyllt tävlingskriterierna bättre än Jatkes och Taaleris förslag som sakkunniga och tjänstemännen lyft fram som vinnare.

– Politikerna har själva tagit fram kriterierna för tävlingen om det nya bostadsområdet och det ser ganska konstigt ut om de sedan inte beaktas, säger Sundqvist.

Hon är orolig för att denna beslutsprocess kommer att påverka hur många och bra bidrag som staden får in i kommande stadsplaneringstävlingar.

– Det kommer att komma många liknande projekt. Vi fick in många väldigt bra bidrag, men frågan är hur villiga företag är att gå med i sådana här tävlingar om politikerna sedan förbiser tävlingsprogrammet– och kriterierna, säger Sundqvist.

Framtidsvision av höghusområdeArkitehtitoimisto Ajak

De nya höghusen planeras mot Jungfrustigen och Samppalinnaparken. Detta förslag röstades igenom. Illustrationsbild: Arkitehtitoimisto Ajak

Jatkes och Taaleris förslag har beskrivits som bunkeraktig och som en massiv mur av andra politiker, medan ”Samppalinnas stjärna” ses som en lättare konstruktion.

Sundqvist säger att De gröna baserar sitt stöd av Jatkes och Taaleris förlag på den utförliga helhetsbedömning som sakkunnigpanelen gjort.

– Dessutom är ”Samppalinnas stjärna” inte så mycket luftigare. Också i det förslaget sitter byggnaderna ihop nertill och bildar en mur. Efter funikularen borde vi ha lärt oss att illustrationsbilderna inte alltid motsvarar det slutgiltiga resultatet.

Läs också: Nytt bostadsområde planeras i Åbo centrum — Ulla Achréns förslag röstades igenom, stadsdirektören anmälde avvikande åsikt

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *