Förflytta dig till innehållet

Gröna i Åbo ifrågasätter Samlingspartiets samarbetsvilja efter bakslag i trafikfrågor

Arkiv/ÅU
Trafik i centrum av Åbo.

Beslut om huruvida privatbilism förbjuds på Aurabron tas i ett senare skede. ÅU-foto


De gröna i Åbo, som betonar vikten av begränsad privatbilism i stadens centrum, har åkt på ett rejält bakslag.
Under den här mandatperioden har partiet haft generalplanen för Åbo centrum som en av de viktigaste frågorna för partiet. I planen har förslaget om att göra Domkyrkobron och Aurabron bilfria varit en hörnsten.
Utkastet för generalplanen för Åbo centrum klubbades igenom i stadsstyrelsen i måndags, men utan tjänstemännens förslag om att begränsa biltrafiken på broarna till fördel för kollektivtrafiken och cyklister och fotgängare.

Irritation bland De gröna

Förslaget ströks redan när utkastet behandlades tidigare i stadsmiljönämnden.
I stadsstyrelsen ville De grönas Jukka Vornanen att utkastet på den här punkten skulle ändras till tjänstemännens ursprungliga förslag.
Vornanens förslag röstades ner 9–5 efter att De gröna fick stöd av endast Vänsterförbundet.
Det betyder att utkastet åker på utlåtanderunda utan förslaget om bilfria centrumbroar, något som storligen irriterar De gröna.

Inte förenligt med tidigare beslut

Fullmäktigegruppens ordförande Niina Ratilainen säger att tjänstemännens förslag utgår från den centrumvision som fullmäktige kommit överens om, liksom från de ambitiösa som fullmäktige beslutat om och från de stundande kollektivtrafikbesluten.
Vare sig Åbo går in för spårvagnar eller eldrivna ledbussar så har tanken varit att de måste få egna körfält. Därför var det motiverat att göra Domkyrkobron och Aurabron bilfri, säger Ratilainen.
– Stadsstyrelsens beslut går emot fullmäktiges tidigare beslut.

”Intellektuellt oärligt”

Sten på De grönas börda är att stadsstyrelsen godkände att gatuparkeringar i centrum blir gratis i december, efter klockan 14 på vardagar och hela dagen på veckoslutet.
Beslutet rör 600 parkeringsplatser i centrum och De gröna ser beslutet som ett stöd till privatbilismen.
– Det är intellektuellt oärligt att motivera det med arbetet med torgparkeringen när man länge känt till vad det arbetet skulle orsaka och kunde ha hittat bättre lösningar tillsammans, säger Ratilainen och riktar kritiken också mot stadsdirektör Minna Arve och biträdande stadsdirektören Jarkko Virtanen, som har samlingspartistisk respektive socialdemokratisk partibok.
När dessutom cykeltrafikplanen för centrum, som redan tidigare skjutits fram från den förra fullmäktigeperioden till denna, ännu låter vänta på sig säger Ratilainen att De grönas samarbete med Samlingspartiet har tagit sig en törn.
– Det väcker frågor om vad samarbetet går ut på.
LÄS OCKSÅ:
Vårdberget i Åbo möjlig ny plats för underjordisk parkeringshall
Politiker i Åbo tar fajt om hur biltrafiken i centrum ska ordnas
Ledare: Ska Åbopolitikerna fatta beslut som gynnar torgparkeringen?

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter