Förflytta dig till innehållet

Gröna gjorde enorm ökning, Samlingspartiet tätt efter — Se hur Åboborna röstade i EU-valet

Jenny Jägerhorn-Tabermann/SPT
Ville Niinistö i riksdagshuset

Jenny Jägerhorn-Tabermann/SPT

Ville Niinistö (Gröna) var överlägsen röstmagnet i Åbo. Foto: Jenny Jägerhorn-Tabermann/SPT


De gröna är det största partiet i Åbo i EU-valet med 25,3 procent av rösterna. Samlingspartiet fick också mycket röster i Åbo med 22,5 procent.
De gröna är de stora vinnarna i Åbo med en ökning på 13 procent jämfört med Europaparlamentsvalet år 2014. Samlingspartiet sjönk en aning, 3,8 procent, jämfört med förra valet.
De Grönas kandidat Ville Niinistö var klar röstmagnet i Åbo med 11 233 personliga röster. Niinistö är från Åbo och har tidigare ställt upp i riksdagsvalet i Egentliga Finlands valkrets och varit De grönas partiordförande. Det här var första gången han ställde upp i EU-valet och han kom in i EU-parlamentet med näst mest röster i hela landet.
Eero Heinäluoma fick näst mest röster i Åbo (3959) men nationellt fick han flest röster.
Efter De gröna och Samlingspartiet är det ett stort hopp till Socialdemokraterna som fick tredje mest röster, 13,4 procent, i Åbo. Sannfinländarna blev fjärde med 11,7 procent av rösterna.
Vänsterförbundet fick 9,7 procent av rösterna. Deras väljarstöd sjönk med 5,7 procent i Åbo jämfört med förra EU-valet. Svenska folkpartiet fick 6,6 procent av rösterna i Åbo.
Centerns röstningsprocent landade på 4,4 procent i Åbo och de gick back med 3,8 procent jämfört med förra valet. Kristdemokraterna fick 3,3 procent av rösterna.
SFP:s kandidater Ida Schauman och Nils Torvalds fick nästan lika många röster i Åbo. Torvalds fick 1587 personliga röster och Schauman kom tätt efter med 1562 röster.
Nationellt blev Samlingspartiet störst (20,8 procent), sedan De gröna (16 procent), SPD (14,6 procent), Sannfinländarna (13,8 procent), Centern (13,5 procent), Vänsterförbundet (6,9 procent), SFP (6,3 procent) och Kristdemokraterna (4,9 procent).
Läs också:
Så många röster fick de invalda EU-parlamentarikerna — Heinäluoma blev röstkung
Torvalds röstmagnet i både Kimitoön och Pargas — Ida Schauman nästpopuläraste kandidaten
Nils Torvalds fick nästan dubbelt så många röster som i förra EU-valet — ser en mycket besvärlig period framför sig

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter