Förflytta dig till innehållet

Gratis att skapa meningsfulla arbetsplatser

kvinna med ljust hår ler mot kameran

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

En sommar för snart tio år sedan skulle våra barn åka i väg på sitt första scoutläger. För att minska min separationsångest förberedde jag barnen inför olika situationer som kan uppstå ute i vildmarken.

Vi inledde med grundkunskaper i självledarskap. Känner du dig arg eller irriterad, eller känns det bara allmänt dåligt? Då ska du kolla igenom följande behov: är jag hungrig, törstig, kall, varm, blöt, trött eller kissnödig? Om svaret på frågan i något fall är ja, ska du åtgärda problemet och modigt be en vuxen om hjälp.

Då vi talar om välbefinnande på arbetsplatsen är det också en bra början att ha koll på sina fysiska behov. Men då vi vill skapa trivsel och motivation räcker det inte med att sova, äta och röra på sig tillräckligt.

Särskilt för våra yngre generationer räcker det inte heller med gammaldags motivationsverktyg som bonusar och bestraffningar. Jag som människa vill känna att det jag gör är meningsfullt. För ledarskapet gäller det inte längre att försöka motivera människor att göra saker, utan att leda människor så att de lyckas i sitt arbete och kan skapa sin egen inre motivation.

Att skapa inre motivation är ingen raketvetenskap. Utöver fysiska behov har alla människor även mentala och känslomässiga behov, t.ex. behov av utveckling, uppskattning, tillit, respekt, rättvisa och förståelse. Om behoven inte blir tillgodosedda uppstår obehagliga känslor som i sin tur leder till stress, illamående och destruktivt beteende.

Då behoven blir tillgodosedda upplever vi behagliga känslor som gör oss trygga, motiverade, kreativa och öppna för både förändring och social kontakt.

Nyckeln till att leda människor så att de mår bra och presterar bra är att definiera individuella behov och tillgodose dem. På samma sätt som mina barn fick lära sig att ha koll på de fysiska behoven kan vi kolla våra mentala behov genom att ställa oss följande tre frågor:

Känner jag att det jag gör är meningsfullt, lagom utmanande och att jag bidrar genom att använda mig av mina styrkor?

Känner jag att jag har tillräcklig kontroll, att ramverken är tydliga och att jag inom dem har utrymme att bestämma själv?

Känner jag mig tillhörig i gruppen och får tillräcklig bekräftelse och uppskattning?

Om svaret på någon av frågorna är nej är det troligt att du känner dig frustrerad, stressad eller upplever att det känns dåligt i största allmänhet. Då ska du åtgärda problemet eller modigt föra det till tals med en chef, medarbetare eller coach.

Ledarskapet och medarbetarskapet står inför ett paradigmskifte. Om jag vill leda engagemang och produktivitet är det en fördel att veta hur jag tillgodoser de mentala och känslomässiga behoven. Hos mig själv och hos andra. Det mesta går att lösa genom att jobba med kommunikationen, förhållningssätten och de sociala relationerna på arbetsplatsen.

Att ha koll på sina behov och också uttrycka dem är en kompetens alla kan lära sig och bli bättre på. Det kostar inget att till exempel vara tydlig och att visa uppskattning. Det är alltså gratis att skapa mer meningsfulla arbetsplatser.

Och hur gick det för mina barn på scoutlägret? Jo, de kom hem trötta men glada, och har åkt på många läger efter det. De har fått öva sig på att känna efter vad de behöver och uttrycka det. Det har redan besparat oss många onödiga gräl och missförstånd i vardagen. Då de kommer ut i arbetslivet hoppas jag att de möter vuxna människor som kan vara tydliga, visa uppskattning och lyssna på sina medarbetare.

Här kan du läsa fler kolumner av Daphne Jensen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter