Förflytta dig till innehållet

Grannas ska inte stängas – men platserna kan bli ännu färre

Tuuli Meriläinen
Hand som vilar på bord
Om inte personalbristen går att lösa finns det risk för att platsernas antal på Grannas minskar ytterligare. Det sätter ännu mer press på hemvården och seniorernas anhöriga och familjer.

– Vi har absolut inga planer på att lägga ner Grannas, den är en liten enhet med bra dragningskraft som har ett bra läge intill vårdcentralen, säger Ulrika Lundberg som är serviceområdeschef för tjänster till äldre i Pargas och Kimitoön.

Hon säger att beslutet att helt stänga en avdelning är ett resultat av den vårdarbrist som småningom blivit värre sedan 2020 och att man stegvis varit tvungen att trappa ned antalet platser från arton till tio. I år flyttades alla klienter till samma del av huset för att underlätta arbetet för personalen.

– Vi har samma problem på alla enheter, men personalbristen har lyckats drabba Grannas lite hårdare än andra ställen. I akuta fall kan vi erbjuda platser för korttidsvård, men i nuläget kan vi inte lova långtidsplatser.

– Vi har också en väl utbyggd hemvård på Nagu och äldre som bor i sitt hem har möjlighet att få hjälp. Att flytta personal från hemvården till servicehuset är inte heller ett alternativ – vi kan inte dra ner på servicen till äldre som bor hemma.

LÄS OCKSÅ

Hur går det då för alzheimerpatienten – var ska hon få vård?

– Vi försöker erbjuda en plats så nära ursprungshemmet som möjligt, men är det inte möjligt så söker vi en plats i Pargas eller i Korpo.

Personen har sin familj i Nagu, skulle det inte vara bäst att få en plats på den ort man bor?

– Vi har en välutbyggd service i skärgården för att kunna erbjuda service till äldre på sin hemort. Utmaningarna med att rekrytera personal i dagens läge har förorsakat den här situationen, och vi försöker ordna en plats så nära familjen som möjligt, säger Lundberg.

Inhoppare håller verksamheten gående

Boendeservicechef Jouni Karppinen berättar att det av någon anledning varit mycket svårt att få tag på personal, specifikt till Nagu. På Grannas finns det, inklusive enhetschefen, sexton vakanser varav sex är lediga: fem närvårdartjänster och en sjukskötartjänst.

– Vi har försökt få personal via Nordjobb, men inga ansökningar kom in. Vi har använt tre olika bemanningsfirmor och har den vägen fått två vårdare till Korpo och Houtskär, men ingen till Nagu. Den interna rekryteringen inom Varha har inte heller gett napp.

Grannas har sju inhoppare- nästan alla pensionerade vårdare – något som Karppinen medger kan vara en riskfaktor för framtiden.

– Om alla inhoppare plötsligt meddelar mig att de inte kommer i fortsättningen så vet jag inte vad vi ska göra annat än stänga fler platser. Personaldimensioneringen är ju lagstiftad.

Förstår då den vårdpersonal som behöver jobb att det uttryckligen finns arbete i Nagu?

– Vi har alldeles nyligen blivit lovade en reklamkampanj på sociala medier för att bättre kunna lyfta fram arbetsplatserna just inom detta område, kanske redan nu i juli och augusti, säger Karppinen.

Kan man sänka språkkraven?

– Vi har redan erbjudit arbetsmöjligheter till ukrainare, som är motiverade att lära sig svenska. Till exempel på Regnbågen i Korpo jobbar två ukrainare, säger Karppinen.

Karppinen kan inte uttala sig om det går att höja lönerna inom speciellt utsatta områden för att locka personal, men säger att hela organisationen är medveten om problematiken.

– Vi är otroligt tacksamma för personalen, som orkar och vill göra sitt bästa i dagens läge. Vi tror att satsningarna på samarbete med skolor kring läroavtal kan vara ett viktigt sätt att komma vidare för att kunna höja på antalet platser.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter