Förflytta dig till innehållet

Grannar till problemfastighet i Åbo centrum oroade över säkerheten när gamla trähus står och förfaller – ”det gör mig så förbannad”

Privat
närbild av gul trähusvägg som är helt murken

De gamla trähusen på Kaskisgatan 3 i centrala Åbo, som står och förfaller eftersom fastighetsägaren inte vill skydda dem trots stadens skyddsbeslut, oroar grannarna, som ser fastigheten som en säkerhetsrisk.

Fastighetsägare är Suomen Talokauppa Oy, som har kopplingar till fastighetsplaceringsbolaget RP-yhtiöt Oy, som i sin tur har kopplingar till familjen Puolimatka .

– Fastigheten på Kaskisgatan 3 är en säkerhetsrisk på många sätt, säger en av grannarna som bor i huset vägg i vägg med adressen Kaskisgatan 1.

Personalen som jobbar i Bar Toimisto, som finns i ett av de gamla trähusen på Kaskisgatan 3, använder innergården som paus- och rökrum.

Bakgården lockar alla möjliga till sig

För grannarna är problemet att bakgården också lockar till sig alla möjliga andra, dygnet runt.

– Det som oroar mig mest är att det ska börja brinna, liksom det gjorde för några år sedan. Gården borde åtminstone spärras av för utomstående. Nu får man ständigt vara rädd att det ska hända något när här rör sig alla möjliga typer, hela natten.

– Det här skapar otrygghet för oss som bor i närheten, säger grannen, som har följt med husens förfall i många år.

Hål i taket

Redan för flera år sedan dök det första hålet upp i trähusets tak.

– Husen är i så dåligt skick att de är en säkerhetsrisk också för dem som går förbi på trottoaren och för personalen som jobbar i dem. Det kan falla bitar från taket, lossna stenar från stenfoten eller från det lilla taket som finns ovanför trappan och falla ner på gatan. Det växer till och med träd genom taket!

hål i tak med mossa påPrivat
Taket har stora hål. Fastighetens skick retar grannarna.

Också duvorna som trivs här är en olägenhet för grannarna och gör att de inte kan ha fönstren öppna.

– Mögellukten från innergården är påtaglig. Det är hemskt att man låter de här trähusen ruttna bort helt avsiktligt.

Grannhusbolaget har försökt skydda sig mot duvorna genom nät, men eftersom de gamla trähusens skick försämras hela tiden har det uppstått hål under nätet som gör att det inte längre håller duvorna borta.

Vatten längs väggarna

Tommy Dahlberg är disponent för husbolaget som finns på Kaskisgatan 1.

– Vi har haft problem eftersom det på grund av dåliga rännor rann vatten längs vår husvägg, då ett av de gamla trähusen finns fast i vårt husbolags yttervägg. De som bor närmast Kaskisgatan 3 blir också störda av det som sker på innergården.

Han anser att husen borde hållas i skick och har å husbolagets vägnar lämnat in synpunkter till staden då processen om att skydda trähusen pågick.

Nu är skyddsbeslutet ett fall för Högsta förvaltningsdomstolen (ÅU 31.1.2023).

Svårt att nå ägaren

Ett dilemma för bostadsbolaget på Kaskisgatan 1 är att ägaren till problemfastigheten på Kaskisgatan 3 är svår att få tag på.

– Till sist åtgärdade vi vattenproblemen själva. Visst finns det en oro för vad som kommer att hända när ingen sköter om fastigheten.

gamla gula trähus i dåligt skick vid stadsgataCarina Holm
Kaskisgatan 3. En olägenhet och säkerhetsrisk, anser grannarna.

Dahlberg hoppas att detaljplanen och skyddsbeslutet så fort som möjligt förverkligas.

– Det skulle naturligtvis vara i vårt och hela omgivningens intresse att husen skulle sättas i skick och tas i bruk.

En skamfläck

En av dem som bor i grannhuset på Kaskisgatan 1 säger att det är en skamfläck att de gamla trähusen på Kaskisgatan 3 står och förfaller.

– De ligger så centralt i stan och här rör sig också många turister. Det gör mig så förbannad att någon kan terrorisera en hel stadsdel, mitt i stan, genom att bara låta sina hus stå och förfalla. Men om någon låter en ensam lada förfalla någon stans mitt i skogen blir det genast klagomål.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter