Förflytta dig till innehållet

Granlund väljer längre dobbar till Turkietmatchen

Högerkantsduon. Kasper Hämäläinen och Albin Granlund tycker att de skötte sin högerkant godkänt mot Kroatien i fredags. Foto: Johan Backas


Fotboll. Albin Granlund spelade högerback när landslaget mötte Kroatien i fredags. Under första halvlek hade han svårt i svängarna på den hala planen, så till den grad att experterna i Yle-studion ifrågasatte hans skoval. För ÅU säger Granlund att skovalet inte heller var det bästa.

-Matchen spelades på hybridgräs, jag har aldrig spelat på sådant förut så jag halkade omkring lite på mina 11 millimeters järndobbar. Jag har inte råd att ge så många fördelar åt Modric och Rakitic och gänget så i paus bytte jag till 13 millimeters järndobbar. Jag har aldrig spelat med sådana tidigare, men två millimeter gav faktiskt mycket bättre fäste och i andra halvlek kände jag mig betydligt säkrare, säger Granlund.

Framför sig som högerytter hade Granlund Kasper Hämäläinen, något han är väldigt glad för.
-Kappe försvarar mycket disciplinerat och har hjälpt mig mycket. Hans snabbhet och tuffhet i duellspelet är på internationell nivå, så det är tryggt att ha honom framför sig.
Hämäläinen tycker i sin tur att Granlund kommit väl in i landslaget, från att han i fjol fick första chansen.
-Speciellt defensivt klarar han sig hur bra som helst. Första halvtimmen mot Kroatien hamnade vi lite i deras karusell några gånger, men några farliga chanser skapade de inte från vår kant, säger Hämäläinen.
Kommunikationen dem emellan går på svenska också på planen. I landslaget är så klart finskan mera förekommande, men Hämäläinen säger att mycket av snacket under matcherna går på svenska.
-Nu hade jag Albin under mig, Tim Sparv och Rasmus Schüller och Simon Skrabb bredvid mig och som anfallare spelar ofta Joel Pohjanpalo eller Teemu Pukki som också klarar av svenskan. Av backarna kan dessutom Joona Toivio och Paulus Arajuuri svenska efter sina år i Sverige.
 
Hämäläinen säger att stämningen i landslaget är god efter tre bra resultat. Försvarsmässigt fungerar spelet bra och alla vet sina roller, nu gäller det att utveckla anfallsspelet.
-Då vi är kompakta och försvarar lågt som i stora delar av Kroatienmatchen blir det lätt att vi bara tjongar iväg bollen eftersom vi inte har så många offensiva alternativ. Vi måste vara kyligare, flera spelare måste våga hålla i bollen och vi måste bli bättre på att ge varandra passningsalternativ, säger Hämäläinen.
Granlund tror att måndagens match mot Turkiet på en så gott som utsåld Veritas stadion i Åbo kan påminna om fredagens kamp.
-De är skickliga spelare och vi måste vara nogranna med att täcka ytor och sköta oss i försvarandet. Det blir inte lätt, men samtidigt har de inte något att spela för så visst har vi goda chanser, säger Granlund som tycker det var häftigt att spela mot Kroatien på en fullsatt stadion i Rijeka.
-Det var en rolig upplevelse, det blir inte så mycket större än så.
Du anföll i slutet också, så du orkade bra i det hårdare tempot?
-Jag har spelat matcher i inhemska lagen som varit tyngre, det beror mycket på hur matchen ser ut hur mycket man springer. Och till en del kan man ju välja själv också hur mycket man går med och anfaller. Men situationerna går mycket snabbare i landslaget, man måste fatta besluten mycket snabbare.
Har du funderat på skovalet mot Turkiet redan?
-Haha, nä. Vi har inte bekantat oss med gräsplanen ännu. Men månne det inte blir dobbar av modell längre, säger Granlund.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter