Förflytta dig till innehållet

Albin Granlund tog chansen när den kom

Stärkt självförtroende. PIF-produkten Albin Granlund ser fram emot mycket spel i höst både i IFK Mariehamn och i landslaget. Foto: Mats Lundberg

FOTBOLL

”Jag har väntat länge på möjligheten att visa upp mig i landslagsdressen. Tycker nog att jag tog vara på chansen att konkurrera om en plats i startelvan i framtiden.” – Albin Granlund

Pargas IF-fostrade ytterbacken Albin Granlund kan se tillbaka på en förträfflig vecka både för landslagets och egen del. Fulla sex VM-kvalpoäng genom två uddamålsvinster hemma över Island och på bortaplan i Albanien mot Kosovo gör gott för det finländska självförtroendet.

På lördagen i Tammerfors mot Island ersatte han en skadad Joona Toivio under matchens tjugo sista minuter. Granlund fick mycket beröm för sitt uppoffrande spel på högerbacken då Finland lyckades slå vakt om sin ledning tiden ut.

Mot Kosovo på tisdagen gav landslagstränaren Markku Kanerva den nyligen fyllda 28-åringen nytt förtroende – den här gången från start – och Granlund svarade för en till, nästan prickfri insats.

– Jag har väntat länge på möjligheten att visa upp mig i landslagsdressen. Tycker nog att jag tog vara på chansen att konkurrera om en plats i startelvan i framtiden, säger Granlund då ÅU når honom i Paris på hemresa från Shkodra i norra Albanien där matchen mot Kosovo spelades.

Vilken språngbräda till spel ute i Europa de här kvalmatcherna skulle kunna utgöra vill den nuvarande IFK Mariehamn-spelaren inte spekulera närmare om.

– Visst, jag är fortfarande intresserad av att spela utomlands. Men samtidigt är jag medveten om att åldern börjar komma emot. Fast om något bra anbud dyker upp så är jag inte främmande för tanken. Vi får se vad som händer.

Att Granlund ändå klarar sig på en internationell nivå är insatserna mot Island och Kosovo kvitton på.

– Riktigt kul efter en säsong som varit slitsam för både klubben och mig själv personligen. Laget har inte fått det att stämma som förra säsongen och själv har jag brottats med gamla skador som hållit mig ur spel under långa perioder.

För landslagets trovärdighet är de färska kvalsegrarna oerhört beydelsefulla.

– Det är viktigt för både laget, självförtroendet och inte minst våra supportrar. De behövde det här lika mycket som vi spelare. Kosovo är ju en ny nation i de här sammanhangen men Island som vi också besegrade är ju riktigt bra och toppar gruppen tillsammans med Kroatien.

Om Granlund vill övertyga Kanerva om en mera varaktig plats i startelvan duger hans landslagsfacit från året gott och väl som underlag. Finland har vunnit alla tre matcher där Albin har medverkat. Och inte en enda utan honom.

– Min debut skedde i januari i en träningsmatch mot Marocko. Också den vann vi med 1–0 och jag var på planen de sista minuterna. Kanske borde jag utgå från statistiken och övertala Markku om att använda mig oftare.

– Skämt åsido kan mycket hända som påverkar mina spelminuter. Spelare inklusive jag själv kan bli skadade, medan andra som inte var med under den här samlingen kan komma tillbaka. Även avstängningar inverkar. Men min målsättning är givetvis att vara med också i fortsättningen, närmast matcherna mot Kroatien och Turkiet som avslutar kvalet.

Trägen vinner. Innan lördagen mot Island hade Granlund inte en enda tävlingsminut bakom sig i landslaget. Nu är han uppe i 110 stycken. Foto: Johan Backas

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter