Förflytta dig till innehållet

Gott om kemikalier i Åbos avlopps- och dagvatten

ÅU-foto


Åbo stad har undersökt förekomsten av kemikalier i avloppsvatten och dagvatten vid industriområden, köpcentrum och bostadsområden.
Resultaten visar att det finns bland annat ftalater, alkylfenol och perfluorerade föreningar i vattnet.
Det är Åbo yrkeshögskola som har samlat in proverna.
Forskare Piia Leskinen säger att man ännu inte kan dra några slutsatser kring vilka effekter kemikalierna har på människan och miljön, men att den stora spridningen av kemikalier är anmärkningsvärd.
– Det är svårt att bedöma hur stor risk kemikalierna utgör, men det skulle vara bra att föra en värdediskussion om vi godkänner användningen av skadliga kemikalier som på sikt kan skada miljön och förorsaka hälsoproblem.
I synnerhet föreningar som bryts ned långsamt kan utgöra ett problem. Till exempel användningen av perfluoroktansulfonsyra (PFOS) har varit kraftigt begränsad sedan 2008, men ämnet påträffades allmänt i Åbos vattenprover. Det huvudsakliga användningsområdet för PFOS är att göra textilier, heltäckningsmattor, papper och andra material olje- och vattenfasta.
Ftalater används bland annat till att göra plast mjukt och smidigt.
Undersökningen var en del av ett internationellt forskningsprojekt inom ramen för Interreg Baltic Sea Region där flera städer kring Östersjön deltog. Målsättningen med projektet är att kartlägga förekomsten av skadliga ämnen i naturen och att utreda hur man kunde på minska på användningen av dem.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *