Förflytta dig till innehållet

Göteborgsk fotbollsspelare piggar upp i Seminarieskolan – ”Han gör matematiken roligare och lättare”

Seminarieskolan i Ekenäs har i flera år haft fotbollsspelare från EIF som arbetat i skolan som skolgångshandledare.

I år är Alexander Leksell från Göteborg en av spelarna från EIF som hjälper till i skolan som skolgångshandledare. Med sin härliga göteborgska och positiva attityd piggar han upp skolan för både elever och lärare.

En ung kille hjälper elever i årskurs 5B i Seminarieskolan i Ekenäs. På bilden ser man honom hjälpa två elever i ett klassrum, eleverna sitter med ryggarna mot kameran. Mannen är en fotbollsspelare i EIF.Fredrika Blomqvist
EIF-spelaren Alexander Leksell arbetar som skolgångshandledare i Seminarieskolan i Ekenäs och stortrivs med sitt jobb.

– Jag har tidigare jobbat i skolor i Sverige så när Peter Haglund från EIF sa att det fanns en chans att få jobba i Seminarieskolan hoppade jag direkt på den möjligheten och sa att han genast kunde meddela rektorn att jag är intresserad av uppdraget, säger Leksell.

Leksell är från Göteborg, Sverige och säger att flytten till Finland gått otroligt bra.

– Man vet ju aldrig hur det kan bli på en ny plats, men jag har blivit otroligt bra välkomnad av alla här, säger Leksell.

Seminarieskolans rektor Mia Haglund säger att det har varit ett mycket uppskattat arrangemang med EIF-spelare som hjälper till i skolan.

”Win-win” för alla inblandade

Det har under flera års tid funnits behov av skolgångshandledarhjälp för en begränsad tid, ibland också på kort varsel. Då arbetet handlar om ganska få timmar i veckan har det tidvis varit svårt att hitta lämpliga tillgängliga personer för jobbet.

– EIF-spelarna har i de situationerna visat sig passa bra för jobbet och det har blivit en ”win-win” situation då spelarna kan kombinera fotbollen med jobbet då det är korta dagar som inte krockar med deras träningar, och vi i skolan har turen att få duktiga skolgångshandledare som kan stöda och hjälpa eleverna på olika sätt. I fjol hade vi två stycken spelare från laget här och det har varit uppskattat av både elever och personal, säger Haglund.

De unga fotbollsspelarna har även fungerat som förebilder för eleverna vilket Haglund menar har haft en positiv inverkan på eleverna.

– Det är bra med unga förebilder för eleverna och Alexander är en glad och positiv fläkt i skolan. Han är väldigt populär bland eleverna och också omtyckt av personalen. Han har en glad uppsyn och positivitet som smittar av sig, säger Haglund.

En pojke och en flicka står på varsin sida av en ung man som arbetar som skolgångshandledare, mannen visar tummen upp med båda händerna. de är i ett klassrum i Seminarieskolan i Ekenäs. Mannen står lätt hukad och ler in i kameran.Fredrika Blomqvist
Leksell ser det som en del av sitt uppdrag att fungera som en bra förebild för eleverna.

Eleverna Matias och Miriam går i klass 5B i Seminarieskolan och hör till den klassen som Leksell oftast brukar arbeta i. Miriam beskriver Leksell som snäll och rolig och Matias håller med om beskrivningen.

– Jag tycker att det är bra att Alexander är med i klassen så att vår klasslärare Mikaela får hjälp och inte behöver ta hand om klassen ensam, säger Matias.

– Han är bra på att hjälpa mig, speciellt med matematiken. Han gör matematiken roligare och lättare för mig, säger Miriam.

– Vi håller på med problemlösningar i matematiken och de kan vara tuffa, säger Leksell.

Leksells starkaste ämnen är matematik och engelska. Han har varit med på några finska lektioner i årskurs 4 men menar att då var det mest eleverna som lärde honom.

– Jag har fått en skolbok i finska av en lärare och ibland på kvällarna ser jag på Mumin på finska. Så jag lär mig lite hela tiden, säger Leksell och skrattar.

– Han är nästan bättre än mig på finska nu, säger Miriam.

En ung man klädd i vitt står och blickar ut över Seminarieskolans skolgård i Ekenäs. I bakgrunden syns elever som leker.Fredrika Blomqvist
Leksell säger att det går smidigt att kombinera arbetet i skolan och fotbollen. Han har träningar fem gånger i veckan och det är en kort promenad från skolan till EIF:s klubbhus och fotbollsplan.

Leksell har stortrivts både i Ekenäs och med jobbet i Seminarieskolan. Och säger att det är den perfekta kombinationen då han har tid för fotbollen men också får arbeta med unga. Både kollegor och elever välkomnade Leksell då han kom till Ekenäs i februari 2023.

– Jag trivs otroligt bra i Ekenäs och älskar staden och människorna här. Det känns väldigt familjärt här. Och arbetet i skolan ger väldigt mycket positiv energi så jag trivs väldigt bra här. Jag hjälper då det behövs och så försöker jag att sprida glädje och få eleverna att tycka att skolmiljön är härlig, är man från Göteborg så är det glädje man sprider, säger Leksell.

Svårt att sätta fingret på nåt enskilt

Både Matias och Miriam tycker att Leksell lyckas liva upp skolan och göra den roligare. Vad exakt han gör för att få skolan roligare kan de inte beskriva utan de menar att han bara är en glad och rolig person och att det känns bra med en extra vuxen i skolan att kunna vända sig till.

– Jag älskar att jobba med barn och unga. Här finns positiva och glada barn och har man en dålig dag så möts man alltid av skratt och glada miner i skolan som vänder dagen till det bättre, säger Leksell.

I skolan är det Leksell som hjälper eleverna och på EIF:s matcher sitter det ofta flera elever i publiken och hejar på Leksell. Både Matias och Miriam säger att de suttit i publiken på några av EIF:s matcher. När det blir mål brukar Leksell göra någon målgest mot eleverna.

Märker man någon skillnad på Alexanders humör om det går bra eller dåligt för EIF?

Eleverna nickar och säger att det kan man nog märka av ibland.

– Jag tycker att han mest är glad, jag har aldrig sett honom något annat än glad. Men oftast vinner ju EIF också, säger Miriam.

En ung man fotad med ryggen mot kameran, han står och ser på Seminarieskolans fotbollsplan på skolgården där några elever spelar fotboll.Fredrika Blomqvist
På rasterna brukar Leksell övervaka eleverna och håller helst till vid skolans rink och fotbollsplan. Han brukar fungera som domare och heja på eleverna som tycker det är viktigt att Leksell ser deras snygga skott mot mål.

På rasterna brukar Leksell ofta vara med ute på gården och övervaka.

– Det där är mitt område, säger Leksell och pekar mot skolans rink och fotbollsplan.

Då eleverna spelar fotboll brukar Leksell oftast vara domare.

– Eleverna brukar säga att det är orättvist om jag är med och spelar. Men jag står här bredvid och hejar, säger Leksell.

Eleverna är måna om att Leksell ska se snygga mål och skott som de gör på planen. Leksell berättar att han ser det som en viktig del i hans uppdrag att fungera som en bra förebild för eleverna.

– De som spelar fotboll här gör ju det i EIF och jag brukar ibland gå på elevernas matcher och heja. Jag vill gärna fungera som en förebild för dem och visa att jag finns där och peppar, säger Leksell.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter