Förflytta dig till innehållet

Gösyngel planteras ut i Dragsfjärden – kan ge fin fångst om tio år

Långsiktigt arbete. Daphnia har i flera omgångar planterat ut fisk. Foto: Kepa Tromp


Kimitoö-föreningen Daphnia, som strävar till bättre vattenkvalitet i insjön Dragsfjärden, har köpt och planterat ut 3 500 gösyngel. Gösen är en rovfisk som äter de mörtfiskar som grumlar upp bottenslammet.
– Daphnia planterade ut gösyngel redan för tio år sedan, och någon har nu fått en gös som var drygt 50 centimeter. Det betyder att de här gösarna kanske är könsmogna. Om vi skulle få upp en gös på ett par centimeter så kunde vi vara säkra på att de har fortplantat sig här, säger föreningens ordförande Tryggve Röblom.

Sommargästen Vesa Flyktman pytsar ut yngel, ordförande Tryggve Röblom i bakgrunden. Yngel för 1.000 euro planterades nu ut. Foto: Kepa Tromp


Gösynglen har tack vare det varma vädret växt så bra sedan midsommar att det fanns 15 centimeter långa exemplar bland ynglen som planterades ut. I vilt tillstånd skulle det ta två-tre år för gösen att bli så stor. Foto: Kepa Tromp


 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter