Förflytta dig till innehållet

Gör om värnplikten till allmän samhällstjänst

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Den militära tjänstgöringen finns till för att vi vid behov ska kunna försvara oss mot väpnade angrepp från andra länder.
Den har varit av avgörande betydelse i upprätthållandet av vår självständighet i tider, då krig rasat vid våra gränser.
Eftersom det också i framtiden kan uppstå situationer, där vår frihet och vår samhällsordning hotas av yttre makt, är det nödvändigt att också framöver upprätthålla ett trovärdigt militärt försvar.
Men hoten mot vårt lands välbefinnande utgörs inte bara av främmande vapenmakt.
De uppkommer också av flera andra orsaker, som miljöförstöring, klimatförändring och inre oroligheter.
Vid förebyggande av de här hoten kan många uppgifter skötas lika väl av kvinnor som av män.
För upprätthållandet av det demokratiska styrelsesättet i vårt land är det av största vikt att alla känner sig delaktiga i samhället.
För att säkerställa det här borde vi övergå från en militär värnplikt, som endast gäller män, till en allmän samhällstjänst, som omfattar alla medborgare.
Den här medborgartjänsten skulle bestå antingen av vapentjänstgöring eller deltagande i en kraftigt utvidgad civiltjänstgöring till fromma för samhällets bästa. Den skulle utföras bland annat inom miljövård, omsorg och utbildning, men också på flera andra områden.
Om alla skulle få lov och möjlighet att aktivt delta i upprätthållandet och utvecklandet av samhällets olika verksamheter, kunde alla känna sig delaktiga i och stolta över förhållandena i vårt land.
Ju mer delaktig man känner sig i det samhälle man lever i, desto tryggare känner man sig och desto bättre mår man.
Gustav Wickström

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter