Förflytta dig till innehållet

Gör Norden till världens första fossilfria region

Åbo Underrättelsers logo

De nordiska länderna har ofta legat i framkant i arbetet för en bättre miljö. FN:s första miljökonferens hölls i Stockholm 1972 och de nordiska länderna har ofta gått före och inspirerat andra med miljöpolitiska reformer.

Nordiska politiska ledare har ett högt internationellt förtroende.

Detta förtroende kommer med ett stort ansvar. Just nu befinner sig världen mitt i en klimatkris. Vi uppmanar därför de nordiska länderna till att gemensamt gå före och göra Norden till den första regionen i världen att helt fasa ut fossila bränslen. Det kräver ledarskap, beslutsamhet och inte minst handling.

Utmaningen är välkänd. Fossila bränslen är den största enskilda orsaken till den globala uppvärmningen, och måste därför fasas ut. Snabbt. Det har världens länder enats om genom Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till långt under 2 grader, med sikte på högst 1,5 grader.

Men vi saknar ännu politisk handling i närheten av vad som krävs för att nå dit, och vi är för närvarande på väg mot en uppvärmning på 3-4 grader. Det skulle vara förödande för planeten och mänskligheten.

I Norden finns två oljeproducerande länder. Danmark har nyligen beslutat om ett slutdatum för oljeproduktion, och Norge bör göra detsamma. De nordiska ländernas planer för fossil utfasning ser olika ut. Men gemensamt är våra välfärdsstater med medborgare som stödjer en klimatomställning. Nordens 27 miljoner invånare har både möjligheten och skyldigheten att avsluta den fossila eran redan inom ett till två decennier, och långt innan 2050.

Det ligger helt i linje med ett visionärt förslag som medlemmar av det Nordiska rådet presenterade i september förra året. De uppmanar det Nordiska ministerrådet att fastslå ett slutdatum för användningen av fossila bränslen i Norden, och att de nordiska regeringarna inför harmoniserade slutdatum i respektive land.

Vi har från de nordiska naturskyddsföreningarna skickat ett öppet brev till de nordiska regeringarna med en begäran om att de tar ansvaret att göra Norden till världens första fossilfria region. Tekniken finns redan och investerare väntar på tydliga politiska besked. Det bör vara en politisk morot att ge Norden ett försprång i den nödvändiga klimatomställningen, som alla länder måste genomföra. Det bör vara en politisk piska att tiden för omställning rinner ut.

Att vänta vore att lämna en enorm börda på nästa generation – en generation som länge försökt väcka politikerna med skolstrejker, studentrörelser och andra demonstrationer. För dagens unga är allvaret tydligt. Vi måste agera nu, om ungdomarna och deras framtida barn ska få samma möjligheter som generationerna före dem.

Därför måste Norden som den första regionen i världen sätta ett slutdatum för fossila bränslen, så att vi kan lämna över en frisk och beboelig planet till kommande generationer.

Dela artikeln

En kommentar: “Gör Norden till världens första fossilfria region

 1. bengt karlsson skrev

  Ni kommer med overifierade påståenden om klimatet och orsaken till förändring.Det vore intressant att få veta varifrån uppgifterna härstammar.Det luktar IPCC långa vägar.Varför är det så illa att använda fossila bränslen-är det co2 utsläppen som förorsakar ängslan.Då är det skäl aatt begrunda Bern universitetets slutsats att avfossila bränslenörorsakade koldioxid halten i atmosfären utgör endast 4,3 ppm(miljondedelar)Dr Denica Sokolevas slutsats är 3,75ppm..De ca 1000 vulkaner som har utbrott varje år,stårför mer merparten av de ca 66 gigaton co2 per år. Människans aktiviteter anses uppgå till 6,dvs 3,22%! Detta faktum finns i varenda geofysiska text och referenser.Sedan 1988 när FN inrättade IPPC,har man spenderat över 100 miljarder! dollar utan att finna några belägg för en mätbar människlig effekt på klimatet globalt sett.
  Vad uppvärmning betraffar kan nämnas att genom analys av borrkärnor från inlandsisen på Grönland,har man konstaterat att medeltemperaturen år 1000 till ca 1300 var ca 3grC varmare än i idag.Också under romartiden åtnjöt man ett varmare klimat.
  Jag efterlyser seriös forskning av vad som förorskar klmatförändring.Faktorernas mångfald och komplicitet kan inte förringas. Skrämselpropaganda kan vi leva utan.
  mvh

  Bengt Karlsson,pensionär Pargas och Helsingfors

  Bengt Karlsson,Mariegatan 15A,00170 Helsingfors.tel 0400 448483,email karlssonb@luukku.com

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter